Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink loopt Big Brother Award mis

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Minister Ab Klink was genomineerd voor de Big Brother Award vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het Elektronisch PatiŽnten Dossier. Dat hij de Award aan zijn neus voorbij zag gaan heeft alles te maken met het feit dat de winnares, minister Guusje ter Horst, een nog veel groter ego heeft dan onze gezondheidsbaas.

Volgens de jury vertoont Ter Horst 'een gevaarlijk gebrek aan nuance in het privacydebat'. Mede door haar toedoen zou Nederland veranderen in een 'controlemaatschappij', bijvoorbeeld door het invoeren van het biometrische paspoort. Ook is Ter Horst van plan om het DNA van politie-agenten vast te leggen.

Het is waar, voor deze prijs is zij de terechte winnaar. Maar als er een prijs te winnen was geweest voor inconsistent beleid en het daarmee direct en indirect in gevaar brengen van mensenlevens, was Klink de enige mogelijke winnaar geweest. Als nierpatiŽnten zouden kunnen kiezen tussen een inbreuk op hun privacy en een langer leven door transplantatie, zouden ze tenslotte toch voor het laatste kiezen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-02-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier