Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink geeft soms wťl gemakkelijk geld uit

De Opvatting van lezer Amber

Minister Ab Klink van VWS koopt 34 miljoen stuks vaccins tegen de Mexicaanse griep (officieel: Nieuwe Influenza A (H1N1)). Hij onderhandelt met de farmaceutische industrie en sluit een dezer dagen contracten die de belastingbetaler tenminste 300 miljoen euro gaan kosten. Dat is een kwart van de beoogde bezuinigingen op de volksgezondheid voor dit jaar. Klink moet hierdoor dus een kwart mťťr gaan bezuinigen.

De meningen onder experts zijn sterk verdeeld over dit onderwerp, maar dat stopt Klink niet. Hij handelt ook nu weer op dezelfde manier waarop hij al zijn eigen ideeŽn razendsnel vorm geeft en andere meningen en ideeŽn in de hoek zet of blokkeert. Het ministerie gaat niet bekend maken waar de vaccins worden gekocht en hoeveel ze kosten, maar het lijdt geen twijfel of deze vaccins zijn duurder dan de 'gewone' griepprikken, dus die 300 miljoen is nog een lage schatting.

Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat deze minister erg graag geld uitgeeft dat niet van hem is, waarbij 'de goede zaak' als dekmantel dient. Hij neemt daarbij een voorbeeld aan zijn collega Wouter Bos van FinanciŽn die, toegegeven, veelvouden van het bedrag dat met de vaccinaties gemoeid is, heeft uitgegeven aan het opkopen van banken en verzekeraars, terwijl ook daarover bij experts geen eenduidig oordeel bestond. Iedereen herinnert zich de slip of the tongue van Bos toen hij zei: 'Als ik... sorry, als wŪj eigenaar zijn van...'.

Hoe langer hoe meer vraag ik me af wanneer Nederland gekozen heeft voor een kabinet van grotendeels gereformeerde selfkickers die de voorkeur geven aan achterkamertjespolitiek boven een open en eerlijk beleid waarvan de burger het gevoel krijgt dat hij serieus wordt genomen.

En het parlement doet niets. Geen wonder dus dat Geert Wilders zoveel stemmen trekt. Alles is tenslotte beter dan deze kliek onder leiding van J.P. Balkenende. De man die het liefst ook hier in Nederland zou willen huishouden zoals zijn golfvriend Silvio Berlusconi dat in ItaliŽ doet.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Naam en adres van de schrijver zijn bij de redactie bekend. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-06-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • clockworkorange, zuid-holland
  20-06-2009 17:48

  Lang leve de mediahype. Laat ik vooropstellen dat ik geen prik wil tegen die griep. Ga ik nu straks verbannen worden naar een gehucht wat wordt afgezet omdat ze die veel te duur gekochte vloeistof toch echt niet kunnen weggooien en dus de vaccins verplicht stellen?

  Hoop op snelle verkiezingen - en politici die wel gehoor geven aan wat er onder de bevolking leeft.

 • Ruudje
  20-06-2009 08:33

  Wat een onzin dit. Klink heeft A gezegd en zegt nu gewoon B. Hij moet wel want hij had beloofd voor iedereen 2 vaccins te kopen. Hij begon al terug te krabbelen toen hij de prijs hoorde, maar hoe bepaal je wie wel of niet een prik krijgt als je er te weinig hebt? Ik ben geen Klink fan, maar kopen (voor elke prijs) is volgens mij zijn enige keus.

 • Amber
  20-06-2009 08:23

  Volkskrant: "Het Brits-Belgische farmaceutische bedrijf GSK en Novartis hebben de order binnengehaald voor de levering van 34 miljoen vaccins aan de Nederlandse overheid. [...] Volgens vaccindeskundigen is met beide orders een bedrag gemoeid van 200 tot 250 miljoen euro, veel meer dan de schatting van minister Klink van enkele tientallen miljoenen euroís. Het ministerie bevestigt dat contracten zijn getekend, de woordvoerster van VWS wil geen producentnamen noemen. Ze wil niets kwijt over het aanschafbedrag. Beide bedrijven bevestigen de opdracht."

  Als ik geweten had dat Klink beweerd had dat het voor enkele tientallen miljoenen had gekund was mijn stukje nog feller geweest. Ik rekende 300 miljoen uit na wat zoekwerk op Google. Klink heeft de Kamer willens en wetens voorgelogen!
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier