Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink gaat folderen over Mexicaanse griep

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Klik om de hele Teuntje in PDF te bekijken

Klink: geen cent teveel!

Minister Klink gaat alle 8,7 miljoen Nederlandse huishoudens een folder toesturen met informatie over de Mexicaanse griep. Een prachtig initiatief om de bevolking nu eens goed voor te lichten over deze, volgens het RIVM nogal onschuldige, zomergriep. Er komt ook een website en een speciaal telefoonnummer. Zo bereikt de minister alle burgers. En dat vindt hij in dit geval erg belangrijk.

Maar herinnert u zich Teuntje nog? De kans is groot van niet. Misschien had u, als zovelen, een nee-nee of ja-nee sticker op de brievenbus en heeft u Teuntje nooit ontvangen. Teuntje bevatte dringende informatie over orgaandonatie, maar viel alleen in de 6 miljoen brievenbussen van mensen zonder sticker. Was Teuntje dan niet belangrijk genoeg om door Šlle huishoudens te worden ontvangen? Daar lijkt het op.

Want, wat is het geval. Het verspreiden van informatie aan de mensen met zo'n milieubewuste sticker op hun deur is, terecht, aan regels en voorwaarden gebonden. En het belangrijkste criterium is, dat het moet gaan om zogenaamde overheidsverspreiding. U denkt nu natuurlijk: maar Teuntje wŠs toch van de overheid? Een initiatief van het ministerie van VWS? Waarom werd hij dan niet verspreid onder alle huishoudens? Net zoals dat zo belangrijke zomergriepbulletin straks?

Dat zat zo: Teuntje was een uitgave van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). En geloof het of niet, het NIGZ is geen overheidsinstelling. Weliswaar is de organisatie door het ministerie aangewezen om voorlichting te geven over belangrijke kwesties als orgaandonatie en wordt het door het ministerie betaald, hun verspreiding is geen overheidsverspreiding.

Het was voor het NIGZ misschien wel mogelijk geweest, via een speciale procedure, te voldoen aan het criterium 'overheidsverspreiding' vertelde de toenmalig projectleider van NIGZ-Donorvoorlichting, Bert Elbertse, aan NierNieuws. 'Maar,' voegde hij eraan toe, 'als we al toestemming hadden gekregen, dan hadden we deze verspreiding budgettair toch niet rond kunnen krijgen. De verspreiding bovenop de 6 miljoen is bijna net zo duur als verspreiding van die 6 miljoen zelf. Daarvoor ontbrak ons het geld.'

En dat is toch wel het bewijs dat deze minister van Volksgezondheid geen cent extra over heeft voor een belangrijke kwestie als het orgaantekort. De paniek-griep vindt hij duidelijk meer waard.

Alleen een spoedig vertrek van Klink kan de Nederlandse nierpatiŽnt nog redden.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-08-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • christa, zuid-beijerland
  12-08-2009 09:27

  Helemaal mee eens... Deze man doet helemaal niks aan het organentekort.

 • gerry
  11-08-2009 18:59

  Helemaal mee eens met de vorige reactie. Hr. Klink heeft een probleem: een hart tekort, maar ook dat komt niet goed met dit beleid.

 • Brandenburg, Leiderdorp
  11-08-2009 10:21

  Vooral die laatste zin van dit artikel is me uit het hart gegrepen! Aldus een nierpatient die al vijf jaar op een nier wacht.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier