Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink antwoordt niet op vragen PVV niet-donerende moslims

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Drie weken geleden stelde PVV-Kamerlid Fleur Agema vragen aan CDA-minister Klink (VWS) naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond onder meer dat slechts weinig moslims orgaandonor zijn en dat dat niet zo vreemd zou zijn. Ab Klink (CDA) heeft zijn reactie nu officieel geformuleerd. Maar de antwoorden lijken niets met de vragen van doen te hebben.

Hoewel de PVV haar vragen meestal nogal tendentieus stelt, moeten ze wel worden beantwoord. Dat een partij zich niet democratisch gedraagt, betekent nog niet dat een minister dat ook mag doen in zijn reacties. Een vraag van de PVV luidde bijvoorbeeld: 'Deelt u de mening dat het ronduit verwerpelijk is om te suggereren dat kritiek op de islam door niet-moslims kan leiden tot een afnemende bereidheid van moslims om orgaandonor te worden? Zo nee, waarom niet?'

Het antwoord van de minister: 'Op 5 oktober is de nieuwe meerjarige Campagne "Nederland zegt JA" van start gegaan. Deze campagne vraagt alle inwoners van Nederland, autochtoon en allochtoon, om een keuze te maken wat betreft orgaandonatie. Ik hoop van harte dat alle inwoners van Nederland zich ook aangesproken zullen voelen door deze campagne.'

Ook de andere vragen werden op vergelijkbare wijze (niet) beantwoord. Dat Klink zijn eigen campagne graag onder de aandacht brengt is natuurlijk prima, maar dat hij daarbij het feit uit het oog verliest dat een minister vragen van de Kamer behoort te beantwoorden, is verwerpelijk.

We moeten dan ook maar hopen dat Ab Klink dit ontwijkende gedrag niet gaat toepassen op wat in het 'dossier orgaandonatie' nog komen gaat. Helaas geeft de geschiedenis daarvoor weinig grond.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-10-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier