Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kleine niertumoren kunnen na meer dan tien jaar alsnog terugkomen

Door Merel Dercksen 

Patiënten met kleine niertumoren die succesvol geopereerd zijn moeten, anders dan sommige richtlijnen voorschrijven, langdurig onder controle blijven. De tumoren kunnen na meer dan 10 jaar nog terugkomen, schrijven Japanse onderzoekers.

Patiënten met een klein niercelcarcinoom dat met een operatie volledig verwijderd kan worden hebben over het algemeen een relatief goede prognose. Maar het is ook bekend dat deze vorm van nierkanker de neiging heeft zich na langere tijd ineens weer te manifesteren. Wereldwijd is er geen consensus over of deze patiënten langer dan vijf jaar nadat de operatie heeft plaatsgevonden, nog gecontroleerd moeten worden.

Japanse wetenschappers hebben een onderzoek gedaan naar hoe het patiënten met kleine niercelcarcinomen op de lange termijn vergaat. Ze hebben 172 patiënten in hun onderzoek opgenomen, die succesvol behandeld waren. Deze patiënten volgden ze 8 maanden tot 25 jaar, afhankelijk van het moment dat de tumor terugkwam of de patiënt overleed.

In deze studie kwam bij een op de tien patiënten de nierkanker terug en overleden acht van de 172 patiënten aan deze kanker. Gemiddeld duurde het bijna 5 jaar voor de tumor terugkwam. Dat betekent dat er dus ook patiënten zijn, bij wie het langer duurt.

Vooral patiënten bij wie de tumor geïnfiltreerd is in de kleinste bloedvaatjes lopen een groot risico aan het niercelcarcinoom te overlijden, constateren de onderzoekers ook nog.

'Vroege herkenning van een terugkeer van de ziekte verhoogt de kans dat die opnieuw chirurgisch behandeld kan worden. Daarom is het noodzakelijk deze patiënten, vooral die waarbij de kleinste bloedvaatjes betrokken waren, zorgvuldig te blijven controleren, ook al ging het om een kleine tumor,' schrijven de onderzoekers. 'Late terugkeer van de ziekte is niet zeldzaam, wat erop wijst dat een levenslange follow-up aanbevolen kan zijn.'

In Nederland is de richtlijn voor de follow-up van patiënten die niercelcarcinoom hebben gehad in het stadium zoals de patiënten in dit onderzoek (pT1): de eerste drie jaar elke zes maanden, en daarna nog twee jaar lang jaarlijks. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 15-02-2013
Bron: BJU International | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier