Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassieke muziek verlengt levensduur getransplanteerd orgaan'

Door Yvette van der Schaaf 

Handschrift van Johannes Brahms
(1833-1897).
 Deel uit een van zijn 
Liederen voor Koor opus 62.

Muziek kan ontspannend werken en de gedachten afleiden van pijngevoelens. Ook kan muziek de effecten van klinische behandelingen versterken. Nieuw Japans onderzoek wijst erop dat het luisteren naar (klassieke) muziek bovendien de neiging tot afstoting van getransplanteerde organen kan verminderen.

Vooralsnog is onvoldoende duidelijk hoe de hersenfunctie en het immuunsysteem op elkaar inwerken. Toch wordt muziek in de praktijk vaak gebruikt om angst, pijn en misselijkheid te verminderen. Het lijkt erop dat muziek lichaamsfuncties kan beïnvloeden waarover we zelf geen bewuste controle hebben, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering.

Japanse onderzoekers zijn nagegaan hoe muizen na een harttransplantatie reageren op uiteenlopende soorten muziek. Zo hebben zij ontdekt dat opera en klassieke muziek de levensduur van transplantaten verlengt. Dit in tegenstelling tot monotone klanken en New Age muziek.

Het muzikaal stimuleren van de hersenfunctie lijkt de productie van regulerende cellen (CD4+CD25+) te bevorderen. Ook namen de niveaus toe van bepaalde cytokines die de immuunafweer regelen.

Bij deze studie is een beperkte selectie van componisten getest. Andere vormen van muziek zouden dus evenzeer kunnen helpen om vroegtijdige afstoting tegen te gaan. De onderzoekers bevelen aan dit verder te onderzoeken, ook bij grotere diersoorten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-03-2012
Bron: Journal of Cardiothoracic Surgery | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier