Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassiek model' voor prognose na nierkanker blijft voldoen

Door Merel Dercksen 

Om de overlevingskansen van een patiŽnt met nierkanker na een operatie te voorspellen, wordt een beperkt aantal factoren gebruikt. Spaanse onderzoekers concluderen dat er nog andere kenmerken van de tumor zijn die iets zeggen over de kansen van de patiŽnt, maar dat die allemaal minder voorspellende waarde hebben dan de kenmerken op basis waarvan nu het risico wordt ingeschat.

Urologen van het universitair ziekenhuis in het Spaanse Pontevedra vroegen zich af of bepaalde histologische kenmerken van niercelcarcinomen, die nu niet meegenomen worden in de standaardmethode om te voorspellen hoe het de patiŽnt zal vergaan, wel voorspellende waarde hebben. Ze keken daarbij onder andere naar tumornecrose, of de bloedvaten op microscopisch niveau erbij betrokken zijn en of de tumor zich heeft uitgebreid in het vet rond de nier. Deze kenmerken vergeleken ze met die eigenschappen van de tumor die nu gebruikt worden om te voorspellen wat de overlevingskansen van de patiŽnt zijn.

Deze analyse deden ze bij het weefsel van 139 patiŽnten bij wie een nier was weggenomen vanwege niet-uitgezaaid niercelcarcinoom. De onderzoekers keken zowel naar de invloed van de verschillende factoren op het risico dat een patiŽnt loopt om aan de nierkanker te overlijden, als op de periode na de operatie dat de patiŽnt kankervrij blijft.

Alle kenmerken van de tumor blijken een effect te hebben op het risico aan niercelcarcinoom te overlijden. Het kenmerk dat de grootste voorspellende waarde hiervoor heeft, bleek in een uitgebreide analyse de nucleaire graad (een stadium van de kernen van de individuele tumorcellen) te zijn. Datzelfde kenmerk had, samen met het pT-stadium waarin de tumor zich bevindt, de grootste invloed op de ziektevrije periode. Dit zijn twee 'klassieke' kenmerken, die nu gebruikt worden als voorspellers voor de overlevingskansen van een patiŽnt met niercelcarcinoom.

De nieuwe kenmerken, die de onderzoekers hadden vergeleken met de standaard, blijken allemaal wel iets te zeggen over de ziektevrije overleving en de kankergerelateerde sterfte, maar ze zijn gerelateerd aan, en hebben minder voorspellende waarde dan, de TNM-classificatie, de nucleaire graad en het formaat van de tumor.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-04-2010
Bron: Actas Urolůgicas EspaŮolas | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier