Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kinderen met traag werkende bijschildklieren zorgvuldig monitoren en behandelen om nieren te sparen

Door Merel Dercksen 

Kinderen met te traag werkende bijschildklieren (hypoparathyreoïdie) die behandeld worden met vitamine D en calciumsupplementen lopen een verhoogd risico op nierstenen en een verminderde nierfunctie, blijkt uit Canadees onderzoek. Dat is niet anders dan bij volwassenen, maar omdat kinderen nog een langer leven voor de boeg hebben, is de kans dat ze daadwerkelijk een van deze complicaties ontwikkelen groter. Het is daarom extra van belang deze patiënten hierop te screenen.

Wetenschappers verbonden aan het Hospital for Sick Children in Toronto hebben de data doorgespit van 29 patiënten met chronisch te traag werkende bijschildklieren. Deze patiënten waren tussen 1996 en 2013 onder behandeling in Toronto en zijn ten minste een jaar gevolgd. Gemiddeld waren er gegevens over 7,5 jaar beschikbaar.

Elf van de kinderen hebben nierstenen gevormd in de periode waarover hun gegevens beschikbaar waren. De belangrijkste voorspeller daarvoor lijkt een relatieve hypercalciëmie en hyperfosfatemie: te veel calcium en fosfaat in het bloed vergeleken met andere stoffen waarmee een evenwicht gevormd hoort te worden. Gemiddeld vielen de calciumspiegels van de kinderen wel binnen absolute normaalwaarden.

Hoewel geen van de kinderen al een echt verminderde nierfunctie had, waren de eerste tekenen van achteruitgang al bij bijna de helft zichtbaar. Vooral bij kinderen met te veel calcium in hun bloed. Aangezien traag werkende bijschildklieren levenslange behandeling vergen, is het van groot belang afwijkingen in de calciumstatus op te sporen en te normaliseren. Daarmee kan het aantal gevallen van nierstenen bij deze kinderen of nierfalen op latere leeftijd mogelijk beperkt worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-09-2015
Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Kinderen met traag werkende bijschildklieren zorgvuldig monitoren en behandelen om nieren te sparen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier