Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kinderen met nierstenen zijn vaak te dik

Door Merel Dercksen 

Nierstenen bij kinderen staan meestal niet op zichzelf, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Net als bij volwassenen gaan ze vaak samen met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hoge bloeddruk. Artsen zouden kinderen die voor nierstenen behandeld worden, dus uitgebreider moeten onderzoeken.

Volwassenen die nierstenen ontwikkelen, hebben vaak ook andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hoge bloeddruk. Artsen van het kinderziekenhuis verbonden aan Johns Hopkins, vroegen zich af of dat voor kinderen ook geldt, en of er een verband is met overgewicht, dat ook steeds vaker voorkomt bij kinderen.

Van de bijna drie miljoen kinderen van wie ze de gegevens over hun gezondheid analyseerden, waren er zevenduizend voor nierstenen behandeld. Leeftijd is een belangrijke risicofactor, wat ook al uit andere studies was gebleken. Tieners hebben een tweeŽnhalf keer zo groot risico op nierstenen als jonge kinderen. Maar, zo ontdekten de onderzoekers, als kinderen onder de zes jaar hoge bloeddruk of diabetes hebben, vaak een gevolg van overgewicht, is het risico dat ze nierstenen ontwikkelen tien keer zo groot als bij oudere kinderen.

Dr. Anthony Schaeffer, een van de onderzoekers: 'Kinderen met nierstenen blijken dezelfde bijkomende aandoeningen te hebben als volwassenen. Ze zouden daarom verder onderzocht moeten worden. Artsen moeten zich ervan bewust worden, dat nierstenen een aanwijzing kunnen zijn dat er nog veel meer mis is.'

sterren Gepubliceerd: maandag 27-04-2009
Bron: Huliq | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier