Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kinderen hebben steeds vaker nierstenen door te zout eten

Door Jeroen van Setten 

Onlangs werden in China duizenden baby's en kinderen getroffen door nierstenen. Deze gevallen waren te wijten aan melamine in melk en dus aan een soort vergiftiging. Maar er is ook sprake van een tendens. Een flinke toename van het aantal kinderen dat lijdt aan nierstenen, een aandoening die vroeger alleen optrad bij mensen op middelbare leeftijd. Vaak gaat het om kinderen van nog geen vijf of zes jaar oud. En wat is een van de belangrijkste oorzaken? Zout.

Onderzoek heeft aangetoond dat het dieet de voornaamste oorzaak van nierstenen is. Nierstenen zijn het resultaat van verschillende stoffen die kristalliseren in de urine. Veertig tot zestig procent van de nierstenen zijn oxalaatstenen. Oxalaat is een bijproduct van bepaalde levensmiddelen dat zich aan calcium in de urine bindt. De twee belangrijkste oorzaken daarvoor zijn niet genoeg water drinken en te zout eten. Beide zaken verhogen de hoeveelheden calcium en oxalaat in de urine.

Dr. L. Slaughenhoupt Bruce, hoogleraar kinderurologie aan de universiteit van Wisconsin, zegt in de New York Times: 'Wat we op dit moment zien is echt een enorme toename van zout in het dieet bij kinderen.' Hij verwijst in het bijzonder naar kant en klare levensmiddelen, met inbegrip van vleeswaren, soep in blik en zelfs de zogenaamd gezonde sportdrankjes.

Kinderen drinken ook niet genoeg water. Als ze al drinken, drinken ze meestal frisdranken. Door de grote hoeveelheden suiker die ze daarmee binnen krijgen, een blikje fris bevat wel zeven klontjes suiker, worden de kinderen dik, wat ook weer bijdraagt aan de vorming van nierstenen.

Ongeveer de helft van de kinderen met nierstenen heeft ook familieleden met de aandoening. En zeker in zo'n geval zouden kinderen zich moeten aanwennen levenslang goed te drinken, evenwichtig te eten en teveel zout en vet te vermijden. Nog daargelaten dat dit natuurlijk voor iedereen beter is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-10-2008
Bron: The New York Times | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier