Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kettingtransplantatie van 30 nieren is vooral borstklopperij

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Een Amerikaanse kettingtransplantatie van 30 nieren heeft een wereldrecord verbroken. Bij de keten waren dertig patiënten, dertig levende donoren en zeventien verschillende ziekenhuizen betrokken, waarbij de organen als een soort kettingbrief door het hele land gingen.

Dat is me wat zeg. Vanuit de VS ging dit nieuws dan ook als een lopend vuurtje de wereld over. We moeten allemaal diep onder de indruk zijn van dit resultaat en de begeleidende foto van de 60 betrokkenen. Realiseert nu echt niemand zich dat zo'n ketting, als je er geen tijdsbeperking op zet, makkelijker realiseerbaar wordt naarmate er meer mensen meedoen?

Natuurlijk is het ook van belang dat de juiste deelnemers gevonden worden, maar in een zo groot land, met zo'n groot orgaantekort is dat niet bepaald een speld in een hooiberg.

Wat vergeten wordt bij al deze euforie is het risico dat mensen in zo'n ketting soms een nier moeten afstaan terwijl de persoon voor wie ze het doen intussen de verkregen nier alweer kwijt is, bijvoorbeeld door afstoting. En wat te doen als een kandidaatdonor overlijdt, of ziek wordt voor hij kan doneren? Moet de ontvanger, die wellicht al een nier heeft gekregen, dan een nieuwe donor zoeken terwijl zijn partner ernstig ziek is of zelfs niet meer leeft?

De wachttijd tussen de twee operaties moet hoe dan ook een heel onprettige tijd zijn. De psychologische druk rond een levende transplantatie wordt op deze manier wel erg hoog opgevoerd. Daarvoor kiezen moet je ook maar willen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 25-02-2012 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier