Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kees is geen kaas en echt zoutarm is het ook niet

Door Merel Dercksen 

Kees, goed voor je cholesterol. Maar intussen wordt het kaasalternatief buiten de slogan om ook gepromoot voor mensen die minder zout willen eten. Zelfs de Nierstichting heeft zich met deze reden aan de fabrikant verbonden. Ons idee? Als je kees lekker vindt, moet je het vooral eten. Ook als je evenveel kaas(alternatief) wilt blijven eten, maar minder verzadigde vetten binnen wilt krijgen: prima. Maar als het je puur om minder zout gaat, dan is er meer dan genoeg, en betere, keus aan kaas.

Kees mag geen kaas heten
Kees is een product dat op kaas lijkt, alleen zijn de melkvetten die van nature in kaas zitten, vervangen door een mix van plantaardige vetten. Vandaar de slogan 'goed voor je cholesterol'. Kees is er in twee varianten, gerijpt en extra gerijpt, die respectievelijk 9 en 9,3 gram verzadigd vet per ons bevatten. Dat is inderdaad, zoals de fabrikant zegt, ruim de helft minder dan in vergelijkbare 48+-kaas. Maar er is meer op de wereld dan belegen 48+-kaas. Kijken we in de NEVO-tabel, dan zien we dat er meerdere kazen zijn met een vergelijkbaar gehalte aan verzadigd vet. Maar met uitzondering van een paar kaassoorten die traditioneel weinig vet bevatten, zoals Leidse kaas, Friese nagelkaas of cottage cheese, gaat het vooral om vermagerde varianten van kazen die oorspronkelijk veel vetter zijn.

Beetje minder zout
Dan het zout. De twee varianten van kees bevatten 600 dan wel 640 mg natrium per ons. Ook dat is minder dan in belegen 48+-kaas, maar het verschil is minder groot dan bij het vet. Is dat nou weinig, 600 mg per ons? Dat ligt er natuurlijk aan waar je het mee vergelijkt. Als je net zo zout eet als de gemiddelde Nederlander en iets minder binnen wilt krijgen, is het een prima manier om je zoutinname iets te verlagen. Maar in een natriumarm dieet moet je met producten die deze hoeveelheid zout bevatten toch echt voorzichtig zijn.

Echte kazen prima alternatief voor kees
Zijn er alternatieven? Ja, als het puur om het zout gaat zijn er ruimschoots andere keuzes mogelijk, die soms zelfs veel minder zout zijn. Die laatste soorten passen echt in een zoutarm dieet, wat voor kees alleen geldt als je er af en toe niet meer dan een klein stukje van neemt. Wil je gevarieerd kaas eten met niet al te veel zout, dan kom je uit op bijvoorbeeld (met tussen haakjes de hoeveelheid natrium per ons): Leerdammer of Maasdammer (530), Gruyere (500), volvette Brie (457), Emmentaler (450), cottage cheese (370), Mozzarella (200) of zelfs zachte Mon Chou (179). En met een vergelijkbaar zoutgehalte als kees zijn er bijvoorbeeld nog Port Salut, Cheddar, Kernhemmer 60+, Bel Paese en smeerkazen als Paturain en Boursin.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook kaassoorten waarvan een natriumarme variant bestaat. En sommige zelfkazende boeren verkopen (verse) kaas waar helemaal geen zout in zit.

Over smaak valt niet te twisten
Tot slot de smaak. Daar valt niets algemeens over te zeggen. Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen wat hij lekker vindt. En als de smaak van geen van bovenstaande kazen je bevalt, dan is er nog een oplossing: blijf gewoon lekker je volvette, bremzoute favoriet eten, maar dan de helft minder dan je gewend bent.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-11-2015 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
  14-11-2015 10:06

  Het gaat er mij om dat je gewoon in de supermarkt je keuzes kan maken, zonder allerlei opzoekwerk. Ik zit net onder of net boven het minimum zout in mijn bloed en kan mij een normaal geprijsde en de goedkoopste kaas permitteren. Er is hier ook dieetkaas te koop, maar dat hoef ik niet. Dit kan omdat ik ook bij alle andere producten precies dat kan kiezen met het minste zout. En de verschillen zijn soms erg groot, zelfs bij diepvries vis (4x zoveel dan de zelfde vis van een ander merk).

 • Hannie Piels, Leiden
  13-11-2015 16:19

  Het is ook mogelijk om op mijnnierinzicht in het dagboek een aantal kaassoorten in te vullen met dezelfde hoeveelheid (grammen), de rapportage geeft dan een mooi inzicht m.b.t. het natrium gehalte per portie.

 • Katja van Geffen , programmamanager Nierstichting
  09-11-2015 16:54

  Van de Nederlanders gebruikt 85% meer zout dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Het merendeel is zich hier niet van bewust. Als Nierstichting zetten we ons in om mensen inzicht te geven in hun zoutgebruik en in de boosdoeners in het dieet, we willen alternatieven aanreiken om het zoutgebruik te verminderen. NierpatiŽnten zijn gebonden aan een streng natriumarm dieet. Voor hen ontwikkelen we speciale materialen om hen hierbij te helpen, zoals bijvoorbeeld het boek Eten met plezier (zie https://www.nierstichting.nl/etenmetplezier). Maar ook op de grote groep mensen met risico op nierschade, zoals mensen met hoge bloeddruk. Zout minderen is ook voor hen vaak niet makkelijk. Een stapsgewijze aanpak is belangrijk, elke gram minder telt. Daar kan een product als Kees bij helpen, maar er zijn zeker ook andere alternatieve kazen beschikbaar zoals omschreven in het artikel, of zelfs ander broodbeleg.

 • Arie van Rijswijk, Den Haag
  09-11-2015 12:08

  Er is ook zoutarme kaas op de markt en die heet Altena-kaas en wordt onder meer door grote supermarkten verkocht , waaronder Albert Heijn.

 • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
  09-11-2015 09:02

  In veel landen is het verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel vet en hoeveel zout het product bevat. Sterker nog, als er niet op het etiket staat hoeveel gram zout per 100 gram, dan komt het uit Nederland. Het is zelfs zo dat precies de zelfde Nederlandse kaas in Frankrijk wel de verplichte percentages vermeldt en in Nederland niet. Over onwil gesproken. Ik eet kaas met 17% vet, waarvan 11% verzadigd, 28% proteÔne en 1,6% zout gewoon uit de supermarkt. Ik kan kiezen tussen 2 soorten. In Denemarken is de zelfde kaas te koop met 10% vet. Met worst zijn de verschillen nog veel groter. In Duitsland is worst te koop met weinig zout, tot aan 1% toe. Ik schat dat de Nederlandse worst tegen de 5% bevat. Het is trouwens een goed idee om bijvoorbeeld 1 maal per 2 weken over de grens boodschappen te doen. Dan weet je wat je koopt.
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Kees is geen kaas en echt zoutarm is het ook niet

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier