Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kassa

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Waar is Nederland, het rijkste en gelukkigste land van Europa, mee bezig! Verkorting van de wachtlijsten? Een wijziging van artikel 13 die de Zorgverzekeringswet zou kunnen veranderen in: MIJ-EEN-ZORG-en-JE-ZIET-MAAR-wet? Blijkbaar kan dan alleen een trukendoos de verzekeraars nog dwingen hun verplichtingen na te komen. Anders opent zich een 'natuurlijke' weg om van die dure dialyseconsumenten af te komen. Onvoldoende pecunia? Binnen een paar maanden hemelen. Prijs de Heer! Waarvoor diende een verzekering ook al weer?

Binnenkort, als de regering namens ons niet oppast, is na 'Pompe en Fabry' mogelijk ook de dialyse aan de beurt; kost veel geld en het aantal genotzoekende genieters neemt jaarlijks nog toe. Al die, bepaald niet kosteloos, kunstmatig ontwaterde, kalende, krakkemikkige en genadebrood knagende knarren! Zo houden de verzekeraars toch nooit genoeg over voor hun dure managers en de aandeelhouders! Zelf zullen ze in geval van nierennood toch wel ergens een potje hebben?

De onrust die er nu heerst rondom het CVZ-advies om dure zieken maar aan hun lot over te laten, want de waarde van hun medicijnen overschrijdt ruimschoots die van een mensenleven, had al veel eerder los moeten barsten. En had mooi klauwen met geld gescheeld! Nederland betaalt zoals wij, van hieruit, constateren veel te veel voor medicijnen tegen echte kwalen. En voor medisch handelen? Vrijwel zeker ook, zoals ik met mijn blaaskankeroperaties heb kunnen ervaren. Dus niet de paracetamolletjes van het Kruidvat c.s. Die zijn wel keurig aan de prijs als ik hier in Frankrijk om me heen kijk.

De kosten voor de ziekte van Pompe en Fabry zijn blijkbaar in alle landen hoog. Maar Frankrijk springt er ook nu weer, relatief, gunstig uit. Onze minister gaat, nu zij is wakker geschud, met de fabrikant praten over een forse prijsverlaging. Zelf bijspringen in deze kosten - wat van een verzorgingsstaat, die velen 'aan het infuus' heeft, zou mogen worden verwacht - zal zeker averechts uitpakken want dat zal het CVZ ongetwijfeld aanvuren om opnieuw goed na te denken en nog meer te dure medicijnen te ontdekken. Dit moet dus van de fabrikanten komen én vergeet vooral ook de apothekers niet!

Jaren geleden waren wij tijdelijk terug in Nederland en werden, om ons moverende redenen, opgehouden om tijdig in Frankrijk terug te zijn voor een nieuwe ordonnance voor weer drie maanden behandeling tegen prostaatkanker: één injectie plus dagelijks een pil (Casodex). In Frankrijk kostte dat samen fl.900.-, bepaald niet te geef. Ben ik met u eens. Maar in Nederland moest ik voor echt exact hetzelfde - er zat alleen een extra injectiespuit bij - zeggen en schrijven fl.2700,- neertellen. Hè? Gelukkig betaalde de verzekering. Wie steekt al die superwinsten in zijn/haar zak?

Nog een voorbeeldje. Wij kenden hier jarenlang een bejaard artsenechtpaar. Hij is helaas overleden en zij is voorgoed naar Nederland teruggekeerd. Vroeger, in hun goeie ouwe tijd, stonden ze - tijdens de hete Provence-maanden juli en augustus - met hun caravan op een camping in Nederland. Klaas kon als arts zelf hun pillen voorschrijven tegen cholesterol, hartproblemen en nog wat. Wat wil je als je ruim tachtig bent? Hij droeg dan vervolgens aan zijn Nederlandse apotheker op om de pillen in Frankrijk te bestellen, want dat scheelt teveel.

Hieruit mag vooral blijken dat het eenvoudig mogelijk is om de prijzen van noodzakelijke medicijnen goed in de hand te houden. De Minister zou eens bij haar Franse collega in de leer kunnen gaan. En vervolgens met de industrie én apothekersclub vastbesloten om de tafel gaan zitten en weigeren op te staan - om te gaan eten - voordat de prijzen van snoepjes van de dokter op een normaal niveau zijn gepraat. Zulks moet mogelijk zijn als ik kijk naar de Franse pharmaciens, geen armoedzaaiers, die kennelijk (in opdracht van de regering?) fatsoenlijke winstmarges berekenen. En die daarenboven sinds enige tijd voornamelijk de goedkopere na-octrooise generieke middelen verstrekken. Ook in opdracht van hogerhand. Mogelijk verdienen ze wat bij door in hun Parapharmacie meer drogisterij-waren aan te bieden.

De voorgaande regels schreef ik twee weken geleden in een cynische bui. En kijk nu eens om u heen. Multatuli moet blijkbaar opnieuw van stal: 'Die Roofstaat aan de zee... etc'. En wat met al die Olympische sporters, helden genoemd, die de naam van Nederland wereldwijd en binnenslands zeer hoog hebben gehouden maar die nu worden bedankt met een studieboete. Dat geloof je toch niet; de Minister genoot evengoed graag mee.

Menzis is voorlopig weer even door de bocht, maar blijft hopen op ons Hoogste Rechtsorgaan en artikel 13. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd; houd moed! Looking forward to 'nine-twelve'.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-08-2012 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier