Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kalksupplementen veroorzaken steeds vaker nierziekten

Door Merel Dercksen 

Vrij verkrijgbare pillen

Steeds meer mensen worden in het ziekenhuis opgenomen met problemen met hun bloeddruk en hun nieren, als gevolg van een te hoog calcium in hun bloed. Dat komt doordat ze, bijvoorbeeld om botontkalking te voorkomen, bij de drogist calciumsupplementen kopen en daar veel te veel van nemen.

Ongeveer een eeuw geleden kwam het melk-alkalisyndroom op. Dit ziektebeeld, waarbij patiŽnten een te hoog calciumgehalte in het bloed hebben, de zuurtegraad van het bloed afwijkt en er afzettingen van kalk in weefsels kunnen optreden, was het gevolg van overmatige melkconsumptie. De melk, en andere basische producten, zouden helpen bij het genezen van maagzweren. Het melk-alkalisyndroom verdween naar de achtergrond met de opkomst van maagzuurremmers.

De laatste jaren wordt het syndroom, waarbij ook nierproblemen kunnen optreden, weer vaker gezien. Maar nu als gevolg van supplementen met calcium en vitamine D. Die zijn vrij verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de drogist. Vooral postmenopausale vrouwen gebruiken de supplementen, om botontkalking te voorkomen. Wetenschappers pleiten er in het Journal of the American Society Nephrology voor om het ziektebeeld om te dopen in het calcium-alkalisyndroom.

Om het te voorkomen zou de inname van calcium beperkt moeten blijven tot maximaal 1,5 gram per dag. 'Calciumsupplementen zijn, in de aanbevolen dosering, niet alleen veilig maar zelfs gunstig. De overdosering is het probleem,' stelt dr. Stanley Goldfarb van de University of Pennsylvania. 'Maar ook bij een normale dosering is het verstandig om jaarlijks de calciumspiegels van patiŽnten die supplementen gebruiken, te meten.'

sterren Gepubliceerd: maandag 07-06-2010
Bron: Renal Business Today | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier