Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kalkafzettingen die nieren schaden zijn aantoonbaar met infrarood licht

Door Merel Dercksen 

In de meeste ontwikkelde landen komen steeds meer nierziekten voor. Voor een groot deel is dat te wijten aan aandoeningen als diabetes, dat in de westerse wereld epidemische vormen aanneemt en in landen als de VS de belangrijkste oorzaak van nierfalen is. Franse onderzoekers noemen nog een andere mogelijk oorzaak die minder bekend is: nieraandoeningen die gepaard gaan met steenvorming. Ze tonen aan dat de nierschade die hierdoor ontstaat, met een speciale techniek zichtbaar te maken is.

Volgens de onderzoekers kunnen steenvormende aandoeningen ook leiden tot kristallisaties in de niertubuli, de transportbuisjes in de kleinste werkzame eenheden in de nier laten zien. Uiteindelijk kunnen deze kristallisaties eindstadium nierfalen tot gevolg hebben. Dit soort nierziekten worden vaak nog niet goed herkend, schrijven de onderzoekers.

In een studie die ze hebben uitgevoerd, namen ze nierbiopten van 24 patiënten. Deze bekeken ze met een speciale beeldvormende techniek: Synchrotron Radiation-µFourier transform infraroodspectroscopie. Hiermee bleken ze de microcalcificaties in de niertubuli van de patiënten zichtbaar te kunnen maken. Bovendien konden ze zo de chemische samenstelling van de neerslagen bepalen, en de manier waarop die door het nierweefsel verdeeld waren.

De onderzoekers zien in deze techniek een nieuwe mogelijkheid om op celniveau de processen te beschrijven die ten grondslag liggen aan de vorming van de pathologische (micro)calcificaties die de nieren uiteindelijk kunnen laten uitvallen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-12-2011
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier