Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jubileumboek eert donoren

Door Merel Dercksen 

De Stichting Transplantatie Nu! (STNu!), die ijvert voor meer donoren, bestaat tien jaar. Ter ere van dat jubileum heeft de stichting een gedenkboek uitgebracht.

Een van de manieren waarop de STNu! hoopt te bereiken dat meer mensen zich gaan realiseren wat een donor voor anderen kan betekenen, is het brengen van positieve verhalen. Mensen die een nieuw leven hebben dankzij een donororgaan, aan het woord laten. Maar ook 'dankbare herdenking' van degenen die hun organen hebben afgestaan. In dat kader organiseert de stichting bijvoorbeeld elke twee jaar de Transplant-Erendag.

Nu de STNu! tien jaar bestaat, heeft de organisatie een jubileumboek uitgebracht. Dat geeft aan de hand van interviews, statements en feiten een beeld van diverse wetenswaardigheden rondom orgaantransplantatie en -donatie. Verder wordt op het ontstaan, de doelstelling en geschiedenis van STNu! ingegaan. Maar het is vooral een gedenkboek geworden. Tien jaar vechten voor meer transplantaties en kortere wachtlijsten is niet echt een reden om feest te vieren.

Het boek is geschreven door Yvonne Prins en heeft als titel 'STNu! Ė transplantatie van levensbelang.' De vormgeving komt voor rekening van Dickhoff Design. Het boek telt 80 pagina's en is tegen Ä 2,20 verzendkosten te bestellen bij de Stichting Transplantatie Nu!, telefoonnummer 035 - 691 26 68.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-06-2010
Bron: STNu! | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier