Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jonge nierpatiŽnten kunnen veilig groeihormoon gebruiken

Door Merel Dercksen 

Zeer jonge kinderen met een nierziekte kunnen veilig groeihormonen gebruiken, als alleen aangepaste voeding niet voldoende is om hun groei goed op gang te houden. Zo wordt voorkomen dat ze al op de peuterleeftijd een duidelijke lengteachterstand op hun leeftijdsgenootjes oplopen, schrijven Spaanse en Portugese onderzoekers.

Kinderen met een chronische nierziekte groeien trager dan leeftijdsgenootjes. Extra voeding met de juiste samenstelling kan helpen om de groei wat harder te laten gaan. Als dat niet voldoende helpt, kunnen groeihormonen een oplossing zijn. Maar bij zeer jonge kinderen worden die niet of nauwelijks gebruikt, omdat niet bekend is wat de effecten en gevaren zijn. Toch kunnen kinderen met een nierziekte ook al voordat ze twee jaar oud zijn een duidelijke groeiachterstand opgelopen hebben.

Verschillende Spaanse en Portugese ziekenhuizen hebben gezamenlijk een onderzoek uitgevoerd naar groeihormonen bij deze jonge nierpatiŽntjes. In totaal deden zestien kinderen aan het onderzoek mee, rond de leeftijd van een jaar. Sommigen dialyseerden, anderen waren daar nog niet aan toe maar hadden wel een (matig) ernstig verminderde nierfunctie. Allemaal vertoonden ze een groeiachterstand, ondanks een intensieve voedingstherapie.

Een jaar lang kreeg een deel van de kinderen groeihormoon toegediend, en de rest niet. In dat jaar groeiden de kinderen uit de eerste groep ruim anderhalf keer zo veel als de kinderen zonder groeihormoon. De gemiddelden in lengtegroei tussen beide groepen lagen ruim 5 centimeter uit elkaar.

Minstens zo belangrijk als dat deze jonge kinderen duidelijk harder gaan groeien door de hormonen, is dat de onderzoekers geen negatieve effecten vonden. Zo trad er bijvoorbeeld geen versnelde botrijping op, of verergering van de nierziekte. Hormoontherapie lijkt dus veilig voor zeer jonge kinderen met een nierziekte die ondanks een aangepast dieet niet willen groeien.

De onderzoekers zullen de kinderen langer volgen, om na te gaan wat de effecten van het groeihormoon op langere termijn zijn.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-06-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier