Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jichtmedicijn biedt bescherming aan chronisch nierpatiŽnten

Door Gerard Kok 

Hyperurikemie is een stofwisselingsstoornis die zich kenmerkt door een te hoge urinezuurspiegel in het bloed. Het treedt vaak samen op met hoge bloeddruk, ontstekingen, verslechterende nierfunctie en hart- en vaatziekten. Een medicijn dat vaak wordt ingezet om hyperurikemie te bestrijden is allopurinol, dat om deze reden wordt gebruikt tegen jicht. Omdat er nog geen gegevens voorhanden waren waaruit bleek welk effect allopurinol had op de toestand van patiŽnten met chronische nierproblemen, die vaak gepaard gaan met dezelfde bijverschijnselen als hyperurikemie, startten artsen van de afdeling nefrologie van het Gregorio MaraŮůn ziekenhuis in Madrid een onderzoek.

De onderzoekers verdeelden 113 patiŽnten met een geschatte filtratiesnelheid van de nieren van maximaal 60 ml/min willekeurig in twee (bijna) even grote groepen (57 om 56). De grootste groep ontving twee jaar lang dagelijks 100 mg allopurinol, een relatief lage dosis. De andere groep continueerde de standaard behandeling. Alle deelnemers werden aan het begin van het onderzoek gecheckt, alsmede na 6 maanden, na een jaar, en aan het eind.

Na twee jaar bevatte het bloed van de patiŽnten die waren behandeld met allopurinol beduidend lagere hoeveelheden urinezuur en C-reactief proteÔne, waarvan de aanwezigheid duidt op ontstekingen. Bovendien verslechterde de filtratiesnelheid in die groep minder snel dan in de groep die de standaard behandeling volgde. PatiŽnten uit deze laatste groep werden ook vaker getroffen door een hart- of herseninfarct, en moesten vaker in het ziekenhuis worden opgenomen.

Allopurinol vertraagt dus de achteruitgang van de nieren bij patiŽnten die al een matige nierfunctie hebben, en verkleint ook het risico op hart- of herseninfarcten, of ziekenhuisopname.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier