Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jicht vaak voorafgegaan door nierstenen

Door Merel Dercksen 

Jicht wordt vaak voorafgegaan door nierstenen, meldt de Duitse beroepsvereniging van internisten. PatiŽnten bij wie de stenen bestaan uit urinezuurkristallen, zouden een purinearm dieet moeten volgen om jicht en nierschade te voorkomen.

Jicht is een afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten, vaak de tenen of vingers. De oorzaak ligt vaak in een te hoge urinezuurconcentratie in het bloed. Hierdoor kunnen ook nierstenen gevormd worden. Bij 40 procent van de patiŽnten met jicht is er sprake van nierstenen voordat de eerste klachten in de gewrichten ontstaan, zegt prof. Uwe Heemann, nefroloog aan de Technische Universiteit MŁnchen.

'Bij ongeveer 15 procent van de patiŽnten met nierstenen bestaan de stenen uit urinezuurkristallen. Deze patiŽnten lopen niet alleen een groot risico op jicht, maar ook op een chronische nierbeschadiging en moeten daarom zo vroeg mogelijk behandeld worden,' aldus Heemann.

Urinezuur is een afbraakproduct van purinen. De Duitse beroepsvereniging van internisten raadt daarom aan, deze patiŽnten een purinearm dieet voor te schrijven. Ook moeten zij ruim niet-alcoholische dranken drinken, om de urinezuurconcentratie te verlagen.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-04-2009
Bron: Internisten im Netz | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier