Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Japanse vakantiegangers dialyseren aan de Amstel

Door Jeroen van Setten 

Hoewel de Japanners doorlopend
fotografeerden, wilden ze zelf niet
worden vereeuwigd

Een zevental Japanse dialysepatiënten heeft op een rondreis door Europa ook Nederland aangedaan. Dialyseren deden ze in het nieuwe Niercentrum aan de Amstel dat in eerste instantie rekende op tien Japanners. Het werden er uiteindelijk zeven, maar volgens het centrum was een grotere groep, met wat extra schuiven met personeel, ook geen probleem geweest.

Een Japans reisbureau in Amstelveen, een dorp dat een grote Japanse gemeenschap kent, organiseerde de reis en regelde de dialyse in het Niercentrum aan de Amstel. Het reisbureau zorgde ook voor een tolk voor de zeven. Daarnaast schakelde Niercentrum aan de Amstel de Japan Desk van Ziekenhuis Amstelland in. Die Japan Desk is typisch voor Amstelveen en voortgekomen uit het relatief hoge aantal Japanse patiënten.

Niercentrum aan de Amstel is zeer tevreden over de samenwerking met het reisbureau en wil graag vaker vakantiedialyses met hen regelen. Ook het reisbureau is te spreken over de samenwerking en verwacht in ieder geval volgend jaar weer terug te komen in Niercentrum aan de Amstel of één van de andere niercentra van Carenalis.

Inmiddels is de groep doorgereisd naar Parijs, waar de volgende dialysebehandeling alweer op woensdag 18 april gepland stond. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-04-2012 | Nog geen reacties
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier