Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Japanse niertransplantatiepionier (79) overleden

Door Jeroen van Setten 

Kazuo Ota, voormalig voorzitter van de Japan Society for Transplantation en pionier op het gebied van niertransplantaties in Japan, is overleden. Hij stierf dinsdag in zijn huis in Tokio aan darmkanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Ota werd 79 jaar oud.

Na zijn afstuderen aan de medische faculteit van de Universiteit van Tokio in 1957, nam Ota in 1964 deel aan de eerste niertransplantatie in Japan. Die operatie werd uitgevoerd in het academisch ziekenhuis in Tokio waar hij later ook nog talloze andere transplantaties uitvoerde.

In 1991 werd Ota voorzitter van de Japan Society for Transplantatie en droeg in die functie veel bij aan de lancering van orgaantransplantaties van hersendode donoren in Japan.

Kazuo Ota was ook bijzonder hoogleraar aan de Tokyo Women's Medical University, maar verliet de academische wereld in 1995. Hij had een nier getransplanteerd die in de Verenigde Staten ongebruikt bleef, om een patiŽnt in Japan te helpen. Maar hij deed dat zonder daarbij de officiŽle wegen voor de internationale distributie van organen te bewandelen.

sterren Gepubliceerd: zondag 25-07-2010
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier