Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jacques Chirac geopereerd aan nieren

Door Redactie NierNieuws 

Wikipdia

Chirac tijdens zijn
presidentschap in 1999

Jacques Chirac, voormalig burgemeester van Parijs, premier en twaalf jaar lang president van Frankrijk, is deze week aan zijn nieren geopereerd. Naar verluidt gaat het om een poliep.

Diverse Franse bronnen melden dat Chirac, 81, een kleine chirurgische ingreep heeft ondergaan, die niet dringend, maar wel noodzakelijk was. De in de wereld gebrachte informatie is schaars, maar het zou mogelijk om een poliep gaan. De oud-president heeft de operatie, onder algehele narcose, goed doorstaan. Hij moet enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière blijven, en kan dan rustig bij zijn familie kerst gaan vieren, meldt een behandelend arts.

In 2005, nog tijdens zijn presidentschap, werd Chirac getroffen door een herseninfarct. De huidige operatie zou daar niets mee te maken hebben.

Ook een bekende Nederlander ging deze week onder het mes: bij Henny Huisman is een carcinoom van zijn nieren weggehaald. De aard van het bij Huisman weggenomen weefsel is nog niet duidelijk.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-12-2013
Bron: diverse | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Jacques Chirac geopereerd aan nieren

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier