Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jaarlijkse CT-scan verbetert overleving dialysepatiŽnt bij nierkanker niet

Door Gerard Kok 

Foto: Wikipedia

Het heeft niet veel zin hemodialysepatiënten jaarlijks aan een CT-scan te onderwerpen om niercelkanker vroegtijdig op te sporen, zo laat Japans onderzoek zien. De resultaten werden gepresenteerd tijdens  het 27ste jaarlijkse congres van de European Association of Urology.

De onderzoekers bekeken de gegevens van patiënten bij wie tijdens een jaarlijkse CT-scan een vroeg stadium van niercelcarcinoom (Renal Cell Carcinoma, RCC) werd aangetroffen. De gegevens van 13 hemodialysepatiënten en 106 ongeveer even oude patiënten zonder nierproblemen (behalve dan de net ontdekte RCC) werden in de studie meegenomen. Na vijf jaar bleken relatief meer hemodialysepatiënten te zijn overleden, maar toch maar even vaak als gevolg van niercelkanker als de patiënten uit de controlegroep. De dialysepatiënten overlijden dus kennelijk vaker aan iets anders.

De onderzoekers concluderen dat het niet veel zin heeft om hemodialysepatiënten een jaarlijkse CT-scan te geven, hoewel uit ander onderzoek bekend is dat het risico op niercelcarcinoom hoger is naarmate iemand langer hemodialyseert. De patiënten overlijden echter eerder aan iets anders, en dus maakt de ontdekking van RCC geen verschil voor hun overlevingskansen. Daarnaast wordt het nut van jaarlijkse CT-scans, die in Japan veel vaker worden uitgevoerd dan in Nederland, betwist. Vooral bij kinderen neemt het risico op kanker in het algemeen nogal toe als zij regelmatig CT-scans moeten ondergaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-03-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier