Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

It Giet Oan!

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Al jarenlang praten de gebroeders Nooitgedagt (zes Friezen in de leeftijd van 61 tot 76 jaar) over een familiereünie.

Ooit, in de tachtiger jaren, heeft zo'n evenement twee keer plaatsgevonden. Toen waren hun kinderen nog jong en ongebonden, hadden geen verplichtingen t.a.v. werk, echtgenotes, kinderen etc. Een week-endje met papa en mama mee naar een huisje op een recreatiepark en je daar vermaken met je neven en nichten was een attractie die je natuurlijk niet liet schieten.

Tegenwoordig is dat anders. De broeders en hun echtgenotes zijn gepensioneerd en hebben het dus vreselijk druk!! De kinderen zijn inmiddels volwassenen, hebben zelf kroost en vliegen voor een vakantie de hele wereld over.
Zo'n grote familie weer eens bijeen krijgen is dus geen sinecure en het bleef daarom tot op heden bij praten en dromen.

Maar waar een aanstaand bezoek van de oudste Nooitgedagt aan Nederland al niet goed voor is. Meteen begonnen de radertjes te draaien. Hèt moment voor een familiereünie?! Het is als met de Elfstedentocht. Een paar dagen stevige vorst en het organisatie-comité roept ijlings de ijsmeesters bijeen.

Een Nooitgedagt-reünie moet natuurlijk in Friesland plaats te vinden. Het liefst aan het Koevorder Meer waar de familie vroeger op vakantie ging. Over roots en nostalgie gesproken!! Het organisatie-team zal op zoek moeten naar een ruime locatie, want de familie heeft zich behoorlijk uitgebreid! In het programma wordt ongetwijfeld een bezoek aan IJlst opgenomen. Hier is het namelijk allemaal begonnen toen de winters nog lang en koud waren en er veel geschaatst kon worden.

In dit stadje stond de alom bekende fabriek van J.Nooitgedagt en Zonen. Wie nog ergens echte Nooitgedagt schaatsen heeft liggen heeft een kostbaar bezit, want ze worden niet meer gemaakt en waarschijnlijk ook niet meer gebruikt. Enkele jaren geleden kreeg Ad van een van zijn dochters nog een origineel paar cadeau. Gekocht op een rommelmarkt!

Als gevolg van de 'warmere' winters en de concurrentie uit het Verre Oosten, rendeerde het schaatsen maken niet meer en stapte men over op de fabricage van houten speelgoed en gereedschap.


Toen ik Ad net had leren kennen en nog in de 'wil-ik-wel-of-wil-ik-niet'-fase verkeerde, hoorde ik op de radio een reclame voor Nooitgedagt gereedschap: "Kies voor een Nooitgedagt, er is geen betere!"
Ja, wat valt er dan nog te dubben?

Het bedrijf bestaat niet meer en de fabriek is gesloopt. Rest alleen nog de hoge schoorsteen die al meer dan een eeuw het stadsgezicht van IJlst bepaalt.

Broer Hans, drijvende kracht achter deze reünie, schreef onlangs uitbundig aan de familie: "Historische Friese Familiedag. It giet oan!". De enthousiaste aanmeldingen stromen nu binnen.

Van één tak van de familie is echter nog niets vernomen. Wij hopen dat zij, zonder pressie van de lange witte limousine, ook acte de présence zullen geven en in eigen auto's richting "De Koevoet" zullen rijden. Voor hen meteen een mooie gelegenheid om de jongste Nooitgedagt-spruit te laten bewonderen.

Wij houden U op de hoogte, nu nog van al onze voorbereidingen, maar later uiteraard van de festiviteiten.

à bientôt,

Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-03-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier