Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Is Willem Kolff de grootste uitvinder van Nederland? Stem!

Door Redactie NierNieuws 

Is Willem Kolff, de man die niet alleen bekendheid geniet als uitvinder van de dialysemachine, maar ook de hartlongmachine op zijn naam heeft staan, de grootste uitvinder van Nederland? Patrick Lodiers vindt van wel. Als u het met hem eens bent, stem dan voor 1 juni in de verkiezing van de Grootste Ontdekker van de Lage Landen en win misschien ook nog een mooie prijs.

National Geographic vraagt zich af welke landgenoot onze horizon het meest verbreed heeft. Wie heeft de wereld het verst vooruit geholpen met zijn ontdekking? Het tijdschrift organiseert daarom een verkiezing, waarbij iedereen tot 1 juni kan stemmen. De genomineerde met de meeste stemmen wordt getooid met de eretitel Grootste Ontdekker van de Lage Landen. Onder alle stemmers verloot het tijdschrift prachtige prijzen zoals een reis voor twee personen naar de Galápagoseilanden.

Om het iets eenvoudiger te maken heeft National Geographic een voorselectie van 10 ontdekkers gemaakt, uiteenlopend van Jan Adriaanszoon Leeghwater tot Jan Hendrik Oort. En de jongste van allemaal: Willem Kolff. Kolff overleed in 2009, na een lange carrière die zich grotendeels in de Verenigde Staten afspeelde. Daar had hij meer mogelijkheden voor wat hij wilde doen: de mechanische geneeskunde vooruithelpen. Na de dialysemachine (Kampen, 1942) ontwikkelde hij daar eerst de hartlongmachine (1956) en daarna een kunsthart (1982).

Patrick Lodiers is ambassadeur voor Kolff en legt uit waarom hij de titel Grootste Ontdekker van de Lage Landen verdient. Vindt u dat ook, stem dan op de site van National Geographic.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-05-2014
Bron: National Geographic | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


Is Willem Kolff de grootste uitvinder van Nederland? Stem!

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier