Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Is Willem Kolff de grootste uitvinder van Nederland? Stem!

Door Redactie NierNieuws 

Is Willem Kolff, de man die niet alleen bekendheid geniet als uitvinder van de dialysemachine, maar ook de hartlongmachine op zijn naam heeft staan, de grootste uitvinder van Nederland? Patrick Lodiers vindt van wel. Als u het met hem eens bent, stem dan voor 1 juni in de verkiezing van de Grootste Ontdekker van de Lage Landen en win misschien ook nog een mooie prijs.

National Geographic vraagt zich af welke landgenoot onze horizon het meest verbreed heeft. Wie heeft de wereld het verst vooruit geholpen met zijn ontdekking? Het tijdschrift organiseert daarom een verkiezing, waarbij iedereen tot 1 juni kan stemmen. De genomineerde met de meeste stemmen wordt getooid met de eretitel Grootste Ontdekker van de Lage Landen. Onder alle stemmers verloot het tijdschrift prachtige prijzen zoals een reis voor twee personen naar de Galápagoseilanden.

Om het iets eenvoudiger te maken heeft National Geographic een voorselectie van 10 ontdekkers gemaakt, uiteenlopend van Jan Adriaanszoon Leeghwater tot Jan Hendrik Oort. En de jongste van allemaal: Willem Kolff. Kolff overleed in 2009, na een lange carrière die zich grotendeels in de Verenigde Staten afspeelde. Daar had hij meer mogelijkheden voor wat hij wilde doen: de mechanische geneeskunde vooruithelpen. Na de dialysemachine (Kampen, 1942) ontwikkelde hij daar eerst de hartlongmachine (1956) en daarna een kunsthart (1982).

Patrick Lodiers is ambassadeur voor Kolff en legt uit waarom hij de titel Grootste Ontdekker van de Lage Landen verdient. Vindt u dat ook, stem dan op de site van National Geographic.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-05-2014
Bron: National Geographic | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Is Willem Kolff de grootste uitvinder van Nederland? Stem!

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier