Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Inwendige niersteenvergruizing vaker beste oplossing

Door Merel Dercksen 

De richtlijnen van de Europese Associatie van Urologen (EAU) schrijven voor dat nierstenen die kleiner zijn dan twee centimeter in doorsnede, met uitwendige schokgolven behandeld moeten worden. Maar Britse artsen komen tot de conclusie dat de resultaten bij behandeling via een flexibele buis die door de urineleider opgevoerd wordt, minstens zo goed zijn.

De richtlijnen van de EAU stellen dat nierstenen die kleiner zijn dan twee centimeter vergruisd moeten worden met uitwendige schokgolven. Alleen als hier een contraindicatie voor is, zou de steen via een ureteroscopie verwijderd moeten worden. Maar volgens artsen van het Ninewells Hospital in Dundee is de succeskans van uitwendige behandeling sterk afhankelijk van de plaats en het formaat van de stenen, en de anatomie van de nier. Zij voerden een onderzoek uit onder 88 patiŽnten met een of meerdere stenen groter dan 1 centimeter. Deze stenen werden vergruisd door middel van laser, door een flexibele buis die via de blaas en de urineleider ingebracht werd.

De resultaten maakten de Britten bekend tijdens het 24e jaarlijkse congres van de EAU in Stockholm. Ruim 86 procent van de patiŽnten was na meer dan een jaar nog steenvrij. Bij mensen met meerder stenen liggen de succespercentages iets lager, bij grotere stenen juist weer hoger. Ook stenen die zich in de nierkelkjes bevonden, waren in drie op de vier gevallen volledig te verwijderen. De onderzoekers komen tot de conclusie dat laserbehandeling via een flexibele scoop minstens zo effectief is als uitwendige schoktherapie, bij stenen met een doorsnede van meer dan ťťn centimeter.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-03-2009
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier