Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Invoering EPD en het democratisch proces

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De Eerste Kamer heeft ernstige twijfels bij de eventuele invoering van een Elektronisch PatiŽnten Dossier (EPD) en wil daar eerst een groot aantal deskundigen over raadplegen. Tegelijkertijd deinzen steeds meer organisaties er niet voor terug net te doen of alles al in kannen en kruiken is.

Nadat de NPCF enige tijd geleden een mailing deed uitgaan die maar vast begon met de mededeling: 'U krijgt straks zelf inzage in uw eigen elektronische patiŽntendossier' doen nu de ICT-verantwoordelijken van verschillende organisaties van zorgverleners iets vergelijkbaars.

In een interview met ICT Zorg, het 'ICT Platform voor professionals in de zorg', meldt voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van het Bestuurlijk ICT Overleg Zorgverleners (BIOZ) ons stralend: 'De zorgverleners verenigd in het BIOZ, hebben een principeakkoord gesloten met het ministerie van VWS over de invoering van het EPD.'

Dat de parlementaire democratie aan zijn laatste dagen toe lijkt te zijn, krijgen we wel vaker de indruk. Maar dat allerlei professioneel uitziende organisaties het publiek op deze manier vals voorlichten, gaat wel erg ver.

Het wordt tijd dat dergelijke organisaties en de overheid de democratie zijn werk eens laten doen. En dat geldt zeker voor het ministerie van VWS dat verdacht vaak in de buurt is, als er sprake is van valse berichtgeving over het EPD.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-10-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier