Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intraveneuze voeding dialysepatiŽnten begint wereldwijde opmars

Door Merel Dercksen 

Het Amerikaanse bedrijf Pentec Health heeft bekend gemaakt dat het zijn product PROPLETE in HongKong heeft geregistreerd. Dit is een stap naar een wereldwijde markttoelating. PROPLETE is een voedingssupplement voor hemodialysepatiënten, dat intraveneus wordt toegediend.

PROPLETE® is al een aantal jaren oud. Het wordt direct in de bloedcirculatie toegediend tijdens de dialyse en bestaat vooral uit eiwitten. Het is bedoeld voor patiënten die ondanks normale voeding en orale supplementen ondervoed blijven. Omdat het weinig suikers en vetten bevat is het ook geschikt voor patiënten met diabetes of te veel vetten in hun bloed.

Behalve PROPLETE maakt fabrikant Pentec Health ook nog een variant voor patiënten die ook extra calorieën nodig hebben. Hier zit wel meer dextrose en vet in. Daarnaast is er een vergelijkbaar product voor peritoneale dialysepatiënten, dat via de spoelvloeistof in de buikholte wordt toegediend.

Pentec Health is bezig om PROPLETE over de hele wereld in de markt te zetten. Na de thuisbasis Verenigde Staten volgde dit voorjaar het Verenigd Koninkrijk, en nu dan Hong Kong. In Hong Kong worden ongeveer 1230 nierpatiënten met hemodialyse behandeld, een kwart van het totale aantal dialysepatiënten.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-06-2013 | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Intraveneuze voeding dialysepatiŽnten begint wereldwijde opmars

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier