Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

Door Jeroen van Setten 

Spoedeisendehulp-artsen en intensivisten komen regelmatig in aanraking met potentiële orgaandonoren. Beide groeperingen vinden de lage registratiegraad (ongeveer 40%) van potentiële donoren een probleem. Het komt geregeld voor dat de donatievraag op SEH of IC gesteld moet worden op een emotioneel zeer beladen moment. Daarbij zijn volgens de artsen familieleden vaak niet op de hoogte van elkaars wens. Dit vinden zij niet alleen zeer onwenselijk voor de nabestaanden, maar het zorgt volgens de artsen ook voor verlies van potentiële donoren.

Er komt op korte termijn een voorstel tot wetswijziging in de Tweede Kamer. De KNMG heeft aangegeven dat een eventuele wijziging van het systeem gebaseerd moet zijn op draagvlak onder de medische beroepsgroep. De SEH-artsen, verenigd in de NVSHA, hebben daarom hun standpunt gepubliceerd. Ze geven daarin aan dat het huidige systeem niet afdoende werkt. Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) pleit openlijk voor een wetswijziging. De NVIC beschouwt donorzorg als een vanzelfsprekend onderdeel van de reguliere patiëntenzorg op de Intensive Care.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-10-2014 | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »


Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier