Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

Door Jeroen van Setten 

Spoedeisendehulp-artsen en intensivisten komen regelmatig in aanraking met potentiële orgaandonoren. Beide groeperingen vinden de lage registratiegraad (ongeveer 40%) van potentiële donoren een probleem. Het komt geregeld voor dat de donatievraag op SEH of IC gesteld moet worden op een emotioneel zeer beladen moment. Daarbij zijn volgens de artsen familieleden vaak niet op de hoogte van elkaars wens. Dit vinden zij niet alleen zeer onwenselijk voor de nabestaanden, maar het zorgt volgens de artsen ook voor verlies van potentiële donoren.

Er komt op korte termijn een voorstel tot wetswijziging in de Tweede Kamer. De KNMG heeft aangegeven dat een eventuele wijziging van het systeem gebaseerd moet zijn op draagvlak onder de medische beroepsgroep. De SEH-artsen, verenigd in de NVSHA, hebben daarom hun standpunt gepubliceerd. Ze geven daarin aan dat het huidige systeem niet afdoende werkt. Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) pleit openlijk voor een wetswijziging. De NVIC beschouwt donorzorg als een vanzelfsprekend onderdeel van de reguliere patiëntenzorg op de Intensive Care.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-10-2014 | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier