Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

Door Jeroen van Setten 

Spoedeisendehulp-artsen en intensivisten komen regelmatig in aanraking met potentiële orgaandonoren. Beide groeperingen vinden de lage registratiegraad (ongeveer 40%) van potentiële donoren een probleem. Het komt geregeld voor dat de donatievraag op SEH of IC gesteld moet worden op een emotioneel zeer beladen moment. Daarbij zijn volgens de artsen familieleden vaak niet op de hoogte van elkaars wens. Dit vinden zij niet alleen zeer onwenselijk voor de nabestaanden, maar het zorgt volgens de artsen ook voor verlies van potentiële donoren.

Er komt op korte termijn een voorstel tot wetswijziging in de Tweede Kamer. De KNMG heeft aangegeven dat een eventuele wijziging van het systeem gebaseerd moet zijn op draagvlak onder de medische beroepsgroep. De SEH-artsen, verenigd in de NVSHA, hebben daarom hun standpunt gepubliceerd. Ze geven daarin aan dat het huidige systeem niet afdoende werkt. Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) pleit openlijk voor een wetswijziging. De NVIC beschouwt donorzorg als een vanzelfsprekend onderdeel van de reguliere patiëntenzorg op de Intensive Care.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-10-2014 | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier