Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Intensieve voorlichting vergroot therapietrouw eiwitbeperkt dieet

Door Merel Dercksen 

Een normale begeleiding door een nierdiëtist helpt patiënten met chronische nierschade om de hoeveelheid eiwit in hun dagelijkse voeding te verminderen. Maar als zij intensiever onderwezen worden over dit dieet, en meer kennis opdoen, zijn ze in staat hun eiwitinname nog verder te laten dalen. Intensieve voorlichting vergroot de therapietrouw, schrijven onderzoekers uit Rio de Janeiro.

Overal ter wereld hebben chronisch nierpatiënten die nog niet hoeven te dialyseren moeite met het eiwitbeperkt dieet. Braziliaanse wetenschappers hebben twee groepen nierpatiënten met elkaar vergeleken: een groep die normale dieetvoorlichting kreeg, en een groep die een speciaal onderwijsprogramma kreeg. Alle deelnemers waren patiënten die ene behandeling kregen die erop gericht was hun resterende nierfunctie zo lang mogelijk te behouden, en in dat kader naar een diëtist verwezen werden.

Beide groepen kregen dezelfde eiwitbeperking voorgeschreven, en daarnaast een zoutbeperking, maar de intensieve groep werd gericht bijgespijkerd over dit dieet. Deze mensen hadden dus meer inzicht in het waarom van de beperkingen. Alle deelnemers werden vier maanden gevolgd. De onderzoekers keken zowel naar het percentage patiënten in beide groepen dat erin slaagde zich aan een eiwitbeperking te houden, als naar een eventuele vermindering van de eiwitinname in die vier maanden tijd.

Het percentage patiënten dat zich aan het eiwitbeperkte dieet wist te houden, was in de twee groepen verschillend, maar dat verschil was niet significant. Wel zagen de onderzoekers een grotere afname in de hoeveelheid eiwit die de patiënten per dag binnen kregen in de groep die de intensieve voorlichting had gekregen. Zij wisten hun eiwitinname twee keer zo sterk te verlagen als de groep die de normale dieetbegeleiding had gekregen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-05-2013
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier