Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Infecties niercysten het best te constateren met PET-scan

Door Vincent van Loenen 

Van de verschillende beeldvormende technieken die beschikbaar zijn, blijkt een PET-scan de beste manier om infecties van niercysten te constateren. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren, dat de meest effectieve behandeling het toedienen van meerdere antibiotica is. En daarnaast, bij grote cysten, het door drainage laten afvloeien van het vocht dat erin zit.

Polycysteuze nieren is een aandoening waarbij in de nieren vele cystes (holtes) gevormd worden. Dit kan leiden tot nierfalen. Er bestaan erfelijke vormen van polycysteuze nieren. ADPKD (autosomaal dominante PKD) komt het meest voor en kan door meerdere genen veroorzaakt worden. Een lastige complicatie bij polycysteuze nieren is een bacteriŽle infectie van de cysten.

Volgens Franse onderzoekers is over de diagnose en therapie hiervan nog niet genoeg bekend. Daarom hebben zij een retrospectief onderzoek gestart, waarin ze gedurende 10 jaar 389 APKD patiŽnten van het Franse HŰpital Necker volgden. Ze vergeleken diverse veelgebruikte beeldvormende technieken voor de diagnose. Positron emission tomography (PETscan) bleek voor het ontdekken van geÔnfecteerde cystes een betere methode dan echo, Computer Tomografie (CT-scan) en Magnetische Resonantie (MRI-scan).

Ook onderzochten ze welke therapie het beste resultaat kan bieden. De Escherichia coli was verantwoordelijk voor 74% van alle gevonden bacteriŽle infecties. Op de eerste behandeling met antibiotica reageerde 71% positief. Bij patiŽnten die slechts ťťn antibioticum kregen moest vaker de medicatie worden aangepast dan bij patiŽnten bij wie tegelijkertijd twee middelen werden toegediend, met name een fluorchinolon. Dit zijn breed-spectrum antibiotica, zoals norfloxacine. Cystes groter dan 5 cm moesten vaak ook gedraineerd worden.

Op basis van hun onderzoek concluderen de wetenschappers dat een PET-scan de beste methode is om infecties van niercysten te constateren. De beste behandeling blijft het geven van niet-selectieve antibiotica, gecombineerd met drainage als het om grote cysten gaat, schrijven ze.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-06-2009
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier