Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Individualisering behandeling niercelcarcinoom in zicht

Door Tjalda de Schepper 

Elk jaar wordt bij 60.000 mensen in de VS niercelcarcinoom vastgesteld. Bij de meeste van deze patiŽnten worden vervolgens de nieren chirurgisch verwijderd. Deze operatie kan echter gevaarlijk zijn bij oudere patiŽnten en patiŽnten die ook nog andere gezondheidsproblemen hebben. Zonder de niertumor te verwijderen en te onderzoeken is het echter tot nu toe niet mogelijk de ernst en het verloop van de ziekte te bepalen. Daarom is er onderzoek gedaan in het Fox Chace Cancer Center in Philadelphia naar een andere indicator, zodat artsen voorafgaand aan de operatie al kunnen bepalen hoe agressief de tumor is. Lymfocyten lijken deze indicator te kunnen zijn.

Lymfocyten zijn een specifiek soort witte bloedcellen die een rol spelen bij het immuunsysteem. PatiŽnten met een slechtere prognose hebben doorgaans een onderdrukt immuunsysteem en dit gaat meestal samen met verlaagde lymfocyten in het bloed. Uit een analyse van ruim 500 patiŽnten met heldercellig niercelcarcinoom (de meest voorkomende vorm van niercelcarcinoom) van wie de nieren waren verwijderd, blijkt dat er een duidelijk verband is tussen verlaagde lymfocyten binnen 3 maanden voor de operatie en een slechte prognose.

Lage lymfocytenspiegels gaan volgens het onderzoek samen met een hogere tumorgraad, hogere pathologische tumorfase, aanwezigheid van uitzaaiingen elders in het lichaam en een hogere TNM classificatie. Ook hadden patiŽnten met weinig lymfocyten een kleinere overlevingskans.

Volgens de onderzoekers kan een simpele bloedtest helpen patiŽnten te identificeren met risico op een agressief ziekteverloop die mogelijk niet goed zullen reageren op de huidige behandeling. Ook kunnen patiŽnten gevonden worden die juist niet zo'n agressieve therapie nodig hebben als gewoonlijk wordt toegepast. Behandelingen kunnen zo geÔndividualiseerd worden. De onderzoekers benadrukken dat zulk onderzoek ook gedaan moet worden voor de andere typen niercelcarcinoom. In eerder onderzoek werden al deze typen op ťťn hoop gegooid terwijl er significante verschillen kunnen zijn.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-06-2011
Bron: sciencecodex | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier