Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Inconsistent beleid leidt tot slechtere zorg

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem mag patiŽnten die daarvoor geld over hebben, geen voorrang geven. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besliste dat onlangs. Twee patiŽnten betaalden het commerciŽle zorgbemiddelingsbureau Quality Medical Services negenhonderd euro, om 's avonds of in het weekend buiten de wachtlijsten om geopereerd te worden.

Je kunt het met de vrije markt in de zorg eens zijn of niet, deze beslissing van de NZa is in strijd met de geest van de wet zoals die indertijd is vastgelegd. Het polderen tussen twee uitersten, volledige zeggenschap van de overheid over de zorg en een echt vrije markt, zal leiden tot de meest wonderlijke constructies om die zorg zo goed mogelijk te kunnen leveren.

Naar de letter van de wet heeft de zorgautoriteit gelijk. Het is niet toegestaan om aanvullende kosten in rekening te brengen bovenop de door de NZa vastgestelde tarieven. Maar de geest van Hoogervorst gebiedt de NZa dit soort opties mogelijk te maken. En als zorgverzekeraars de extra kosten vergoeden, zou dat misschien verbetering van de zorg kunnen betekenen.

Dat de vrije prijsvorming en vrije markt niet gaan werken komt dus niet alleen door het feit dat de zorg feitelijk geen markt is. Het komt ook doordat de NZa niet de juiste instantie is om dit soort zaken te reguleren. In hun hart willen de NZa-ers terug naar andere, betere, tijden. Maar ze kunnen niet veel meer doen dan de verandering vertragen door dit soort ingrepen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-04-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier