Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In het weekend veel meer nieren afgekeurd voor transplantatie

Door Merel Dercksen 

Veel acute ingrepen in het ziekenhuis hebben een slechtere uitkomst wanneer ze in het weekend plaatsvinden, dan wanneer ze op een werkdag worden uitgevoerd. Voor niertransplantaties met een nier van een overleden donor geldt dit in de Verenigde Staten niet: de resultaten zijn gelijk. Nu blijkt dat nieren van dezelfde kwaliteit als die door de week gebruikt zouden worden, in het weekend afgewezen worden.

Als oorzaak voor de slechtere uitkomsten tijdens weekenden wordt gebrek aan mankracht en daaruit voortvloeiende capaciteit genoemd. Voor niertransplantaties is dat niet anders, dus je zou verwachten dat die uitkomsten ook slechter zouden zijn dan door de week. Dat blijkt, in elk geval in de Verenigde Staten, niet het geval. Amerikaanse onderzoekers realiseerden zich dat bij transplantaties met een nier van een overleden donor een factor heel anders is dan bij alle andere soorten acute ingrepen: de nier moet geaccepteerd worden. Gebeurt dat niet, dan gaat de operatie niet door. De onderzoekers vroegen zich af of het weekendeffect bij niertransplantaties wellicht in dit stadium een rol speelt.

Om dit na te gaan hebben ze data gebruikt van meer dan 180 duizend donornieren die uitgenomen zijn voor transplantatie in de jaren 2000-2013. De data komen uit de Scientific Registry of Transplant Recipients. In de eerste plaats hebben de onderzoekers gekeken naar hoe lang de uitgenomen nieren buiten het lichaam zijn. Dit blijkt gemiddeld zo'n 16 uur te zijn. Dat betekent, dat de meeste nieren getransplanteerd worden op de dag nadat ze zijn uitgenomen. De onderzoekers hebben daarom de vrijdag en de zaterdag als weekend beschouwd: de nieren die in het weekend worden getransplanteerd, zijn grotendeels op deze dagen uitgenomen.

Het blijkt dat van de nieren die in principe geschikt zijn voor transplantatie, er op vrijdag en zaterdag relatief meer niet gebruikt worden dan door de week. Dat begint bij het aantal nieren dat wordt uitgenomen, maar is vooral goed te zien aan het percentage nieren dat na uitname alsnog afgekeurd wordt. Dat is ook terug te zien in de kwaliteit van de organen: nieren die door de week gebruikt zouden worden, worden in het weekend afgekeurd. Gemiddeld is de kwaliteit van de getransplanteerde nieren in het weekend daardoor hoger, maar het zijn er wel minder.

Volgens de onderzoekers zou het verschil in kwaliteit ermee te maken kunnen hebben dat een patiënt na een transplantatie met een wat minder goede nier een grotere kans heeft toch eerst nog te moeten dialyseren voordat de nier het doet, en dat dat in het weekend minder makkelijk te realiseren valt. Liever zo'n nier dan maar niet gebruiken? In grote transplantatiecentra is het verschil tussen werkweek en weekend minder groot, vermoedelijk doordat de bezettingsgraad daar ook in het weekend nog flink is.

Hoewel de onderzoekers geen stijgende of dalende lijn zagen over de verschillende jaren heen, wordt er wel gezegd dat het aantal afwijzingen van donornieren toeneemt sinds de invoering van een nieuw toewijzingssysteem in de Verenigde Staten in 2014. Inmiddels worden er jaarlijks ongeveer 2700 nieren die al uitgenomen waren, alsnog afgewezen. Reden voor de onderzoekers om de aanbeveling te doen dat er toch nog eens gekeken wordt of veranderingen in beleid of administratieve en organisatorische inrichting kunnen helpen om het aantal afgekeurde nieren naar beneden te brengen.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2016
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


In het weekend veel meer nieren afgekeurd voor transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier