Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

In het weekend veel meer nieren afgekeurd voor transplantatie

Door Merel Dercksen 

Veel acute ingrepen in het ziekenhuis hebben een slechtere uitkomst wanneer ze in het weekend plaatsvinden, dan wanneer ze op een werkdag worden uitgevoerd. Voor niertransplantaties met een nier van een overleden donor geldt dit in de Verenigde Staten niet: de resultaten zijn gelijk. Nu blijkt dat nieren van dezelfde kwaliteit als die door de week gebruikt zouden worden, in het weekend afgewezen worden.

Als oorzaak voor de slechtere uitkomsten tijdens weekenden wordt gebrek aan mankracht en daaruit voortvloeiende capaciteit genoemd. Voor niertransplantaties is dat niet anders, dus je zou verwachten dat die uitkomsten ook slechter zouden zijn dan door de week. Dat blijkt, in elk geval in de Verenigde Staten, niet het geval. Amerikaanse onderzoekers realiseerden zich dat bij transplantaties met een nier van een overleden donor een factor heel anders is dan bij alle andere soorten acute ingrepen: de nier moet geaccepteerd worden. Gebeurt dat niet, dan gaat de operatie niet door. De onderzoekers vroegen zich af of het weekendeffect bij niertransplantaties wellicht in dit stadium een rol speelt.

Om dit na te gaan hebben ze data gebruikt van meer dan 180 duizend donornieren die uitgenomen zijn voor transplantatie in de jaren 2000-2013. De data komen uit de Scientific Registry of Transplant Recipients. In de eerste plaats hebben de onderzoekers gekeken naar hoe lang de uitgenomen nieren buiten het lichaam zijn. Dit blijkt gemiddeld zo'n 16 uur te zijn. Dat betekent, dat de meeste nieren getransplanteerd worden op de dag nadat ze zijn uitgenomen. De onderzoekers hebben daarom de vrijdag en de zaterdag als weekend beschouwd: de nieren die in het weekend worden getransplanteerd, zijn grotendeels op deze dagen uitgenomen.

Het blijkt dat van de nieren die in principe geschikt zijn voor transplantatie, er op vrijdag en zaterdag relatief meer niet gebruikt worden dan door de week. Dat begint bij het aantal nieren dat wordt uitgenomen, maar is vooral goed te zien aan het percentage nieren dat na uitname alsnog afgekeurd wordt. Dat is ook terug te zien in de kwaliteit van de organen: nieren die door de week gebruikt zouden worden, worden in het weekend afgekeurd. Gemiddeld is de kwaliteit van de getransplanteerde nieren in het weekend daardoor hoger, maar het zijn er wel minder.

Volgens de onderzoekers zou het verschil in kwaliteit ermee te maken kunnen hebben dat een patiënt na een transplantatie met een wat minder goede nier een grotere kans heeft toch eerst nog te moeten dialyseren voordat de nier het doet, en dat dat in het weekend minder makkelijk te realiseren valt. Liever zo'n nier dan maar niet gebruiken? In grote transplantatiecentra is het verschil tussen werkweek en weekend minder groot, vermoedelijk doordat de bezettingsgraad daar ook in het weekend nog flink is.

Hoewel de onderzoekers geen stijgende of dalende lijn zagen over de verschillende jaren heen, wordt er wel gezegd dat het aantal afwijzingen van donornieren toeneemt sinds de invoering van een nieuw toewijzingssysteem in de Verenigde Staten in 2014. Inmiddels worden er jaarlijks ongeveer 2700 nieren die al uitgenomen waren, alsnog afgewezen. Reden voor de onderzoekers om de aanbeveling te doen dat er toch nog eens gekeken wordt of veranderingen in beleid of administratieve en organisatorische inrichting kunnen helpen om het aantal afgekeurde nieren naar beneden te brengen.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2016
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


In het weekend veel meer nieren afgekeurd voor transplantatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier