Impuls regeneratieve geneeskunde door EU-beurs
Door Redactie NierNieuws
Het onderzoek in de regeneratieve geneeskunde in Utrecht krijgt een flinke impuls door een Horizon 2020 Marie S. Curie COFUND-beurs van de EU. Hierdoor kunnen het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht 29 nieuwe promovendi aanstellen.
De jonge onderzoekers zullen in februari 2019 beginnen binnen het overkoepelende programma RESCUE. De trajecten duren vier jaar. De beurs valt binnen een project van de EU om internationale mobiliteit van wetenschappers te stimuleren. Daarom mogen de kandidaten die solliciteren, de afgelopen drie jaar maximaal 12 maanden in Nederland gewoond hebben. In de praktijk zullen vooral internationale onderzoekers in aanmerking komen voor de vacatures.
'De langetermijndoelstelling is om het internationale netwerk van Regenerative Medicine op een blijvende manier te versterken', zegt Paul Coffer, hoogleraar Stamcel Biologie en onderzoekscoördinator van RESCUE. 'De komende vier jaar kunnen we een band opbouwen met de toekomstige generatie onderzoekers binnen Regenerative Medicine. Daar profiteren wij van op het moment dat ze na hun Utrechtse traject elders gaan werken en ons nog steeds weten te vinden.'
De onderzoekers gaan werken bij drie verschillende thema's binnen Regenerative Medicine: Stem Cells & Organoids, Cardiovascular Regeneration en Musculoskeletal Regeneration. Verreweg de meeste onderzoekers krijgen een werkplek in het Regenerative Medicine Center Utrecht.
Gepubliceerd: woensdag 11-07-2018
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht
Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.
Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »
Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »
U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.
Reacties
Reageer op dit artikel