Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ik hoor al niet meer wat ze zeggen

Door Brenda de Coninck 

Het is warm buiten. Een zachte bries waait de auto binnen als we wat meer snelheid maken. 'We gaan eerst even naar mijn huis mammie. Ik ben meteen vanuit mijn werk naar jou toegekomen en ik heb nog wat spullen nodig voor als ik een paar dagen bij jullie blijf.' We rijden een bekende gracht op, die ons over een minuut of tien naar de afslag van haar straat zal brengen. Ik had er niet meer bij stilgestaan, dat ze nog naar huis moest. Liever was ik meteen naar huis gegaan, maar het is niet anders. Als we de hobbelige straatjes van de binnenstad inrijden, voel ik het getril in mijn wond. Hij doet een beetje pijn - ik leg automatisch mijn rechterhand op mijn litteken.

Binnen ga ik op haar bed zitten, terwijl Moira de spullen bijeenzoekt. Ongemerkt ben ik vandaag al veel op geweest. Dat feit, tezamen met het inpakken en wachten op de apothekersassistenten, zorgt er nu voor dat het eigenlijk teveel voor mij wordt. Ik sla haar gade, terwijl ze haar uiterste best doet om op te schieten. De pijn aan de rechterkant van mijn buik neemt toe. Ik blaas wat spanning weg. 'Gaat het mam?' Ondertussen pakt ze wetboeken en andere zaken voor haar werk bij elkaar. 'Hmmm…' is mijn antwoord. 'Ik merk dat ik pijn begin te krijgen. Ik ben vandaag veel op geweest en dat ga ik nu merken.' 'Ik doe mijn best. Ben zo klaar' zegt ze schuldbewust.

In de auto voelen de waalsteentjes nóg vervelender aan dan op de heenweg. Als we op het moderne asfalt rijden, neemt de pijn af. Het is druk op de A7. Omdat de airco stuk is, staat het raam een beetje open. Bij de rotonde van Joure veranderen we van richting en komt de zon via de voorruit naar binnen. Vanaf dat moment is de combinatie vermoeidheid, een zoemende wind door het openstaande raam en de zon in mijn gezicht het recept voor slaap. Tot aan Flevoland vertrouw ik volledig op de stuurkunsten van mijn jongste en ik word pas weer wakker als we van de snelweg afgaan.

Na een kwartier rijden we onze straat binnen. Vanuit de verte zie ik dat de vlag uithangt. Als we aankomen en ik voorzichtig uit de auto stap, gaat de voordeur al open. Mijn man staat stralend met zijn armen wijd in de deuropening om mij te begroeten. 'Welkom thuis!' roept hij enthousiast. We geven elkaar een dikke knuffel. De spullen worden uit de auto geladen: ik hoef niets te doen. Eenmaal binnen, zie ik dat de tuindeur wagenwijd open staat. 'Kom, ik heb een stoel voor je klaargezet. Ga maar lekker in de tuin zitten.' Buitengekomen zie ik niet alleen mijn stoel, maar een complete opstelling met parasol, een tafel met lekkers en zelfs een windmachine. Mijn eega schuift een tweede stoel onder mijn voeten en ik moet beloven te blijven zitten. Dat doe ik braaf, behalve om naar het toilet te gaan. Het voelt als een feest dat ik weer thuis ben. Tjonge: vorige week lag ik nog in een ziekenhuisbed – de-avond-ervoor-avond - en nu zit ik alweer in mijn tuin in een lekker plekje in de schaduw. Het leven is goed.

'Ik heb iets voor je bedacht vanavond: een van je lievelingsrecepten. Hier heb je wat te drinken en laat mij het eten maar maken.’ Ik kijk hem na terwijl hij energiek de keuken inloopt. Zes dagen geleden heeft hij een nefrectomie ondergaan. Een operatie die vier uur duurde, en nu loopt hij de keuken in om het eten te maken. Niet te geloven. Als het eten klaar is, krijg ik een bord op schoot met gebakken rolletjes kip met rode pesto en kaas, een salade en patat zonder zout. Ik zal altijd zoutarm blijven eten, gewoon, omdat het veel lekkerder is. Maar ik permitteer mij nu wel wat meer vrijheid dan de ongeveer 3,5 a 4 gram waaraan ik mij hield. Als ik naar mijn bord kijk, tel ik automatisch de cherrytomaatjes i.v.m. de aanwezige kalium. Ineens realiseer ik mij: dat hoeft niet meer! Ik staar voor mij uit en glimlach. Na al die jaren van tellen en opletten, kan ik nu de teugels wat meer laten vieren en lekker (veel) groenten eten.

Dierbare vrienden komen onverwacht langs met een bos bloemen. Als zij een drankje krijgen, geniet ik van een heerlijke cappuccino met een zalig stukje chocola. Ik laat mij achterover zakken in de stoel en luister naar de gesprekken die worden gevoerd. Ik hoef even niet mee te doen. Vind het wel best zo.

Dan merk ik pijn in mijn wond, ook al zit ik alleen maar te zitten. Onze vrienden nemen rond 22:00 uur afscheid en ik loop de trap op naar boven, onderweg denkend aan de bulderfysiotherapeute, die vast tevreden zou zijn geweest met mijn tred. Na de avondrituelen loop ik van de badkamer naar de slaapkamer, waar een knisperend schoon bed op mij wacht.

En dan is het moment daar. Ik glijd onder het dekbed en voel het zachte matras mijn lichaam overal ondersteunen - alsof ik in watten lig. Mijn hoofdkussen sluit precies aan bij mijn hoofd. Ik verbaas mij erover dat ik nooit eerder heb opgemerkt hoe heerlijk mijn bed is. Mijn mooie meiden staan in de badkamer een beetje met elkaar te lachen en te kletsen. Ik hoor niet wat ze zeggen. Hun stemmen hebben op mij dezelfde uitwerking als de cadans van een trein die je op de achtergrond hoort. Het geluid van hun conversatie zakt steeds verder weg, tot het verstomt tot een gedempt gemurmel.

En dan val ik ongemerkt in een heerlijke, helende… slaap.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 16-12-2017 | Nog geen reacties
Een ijskoude

‘Ik heb Katinka gesproken op de Wetenschapsdag. Weet jij dat ze haar postmortale nier al 40 jaar heeft? Ik wist niet wat ik hoorde! Heerlijk om met lotgenoten te praten. Daar put ik altijd hoop uit, uit zulke verhalen.’ Mijn man knikt. ‘Ze vertelde dat ze naar een huidcentrum in Amsterdam gaat en dat ze daar heel tevreden over is. Doordat ze al zolang immunosuppressiva slikt, heeft ze onregelmatigheden op haar huid gekregen, die daar worden behandeld. Ik zou daar ook weleens naartoe willen. Ik krijg ook plekjes die er eerst niet waren. Wat denk jij?’ ‘Ik zou gaan’ zegt mijn wederhelft. ‘Iedere getransplanteerde gaat toch één keer per jaar naar een dermatoloog?’

Lees meer »

Een machteloos gevoel (deel 2) »

De achterdeuren van de ambulance gaan open. De broeder en de verpleegkundige trekken aan het voeteneinde van de brancard en de poten klappen vanzelf onder mij vandaan. De auto staat dicht bij de ingang van het ziekenhuis en we zijn dan ook snel binnen. Rechts van mij zie ik een receptioniste achter een glazen scherm. Ze roept iets tegen de man achter mij. Hij stuurt de brancard naar links en daarna weer naar links, een grote kamer binnen. Dat blijkt de eerste hulp te zijn.

Lees meer »

Een machteloos gevoel »

Hè?! Ik kan de helft van de straatnaam niet meer lezen op mijn telefoon. Wat raar... Ik kijk naar mijn scherm, met daarop de straatnaam waar ik wil parkeren. Als ik mijn hoofd naar rechts beweeg, komen de andere letters ineens in zicht. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik beweeg mijn hoofd een paar keer heen en weer, terwijl ik naar het beeld blijf kijken. Ja, ik zie het nu duidelijk. Ik kan alle letters zien, niet zien, zien, niet zien...

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier