Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IJzerinfuus verbetert nierfunctie hartpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Uit een subanalyse van een studie naar de werking van een ijzerpreparaat bij patiŽnten met chronisch hartfalen en een ijzertekort, blijkt dat het onderzochte middel de nierfunctie bij deze patiŽnten licht kan verbeteren.

Prof.dr. Piotr Ponikowski, cardioloog in Wroclaw, maakte dat bekend tijdens een recente bijeenkomst van de Heart Failure Association in Berlijn. Het onderzoek was gedaan naar Ferinject, dat de werkzame stof ijzer(III)carboxymaltose bevat. Het wordt intraveneus toegediend.

PatiŽnten met hartfalen krijgen vaak ook nierproblemen. Huidige therapieŽn bij hartfalen hebben weinig tot geen gunstig effect op de achteruitgang van de nieren. In dit onderzoek kreeg twee derde van de in totaal 459 patiŽnten wekelijks een infuus met Ferinject toegediend, tot hun ijzertekort was weggewerkt. Daarna kregen ze nog eenmaal per maand een onderhoudsdosis. Het ging om patiŽnten met en zonder bloedarmoede. De overige patiŽnten kregen een placebo ingespoten.

Aan het eind van de studie, na 24 weken, bleken de patiŽnten die het ijzerpreparaat kregen gemiddeld een iets betere nierfunctie te hebben dan aan het begin, terwijl die bij de controlepatiŽnten juist iets was afgenomen. Het ging om zeer kleine verschillen, een gewijzigde filtratiesnelheid van enkele milliliters per minuut, maar volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten wel significant.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-06-2010
Bron: PR Newswire | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier