Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IJskoeling geeft meer tijd om lastige niersteen te verwijderen

Door Merel Dercksen 

Urologen uit de Verenigde Staten en India hebben een nieuwe manier ontwikkeld om lastige grote nierstenen te verwijderen. Ze koelen de nier met ijs, wat meer operatietijd oplevert. Ook gebruiken ze een robot, zodat de patiënt amper opengesneden hoeft te worden.

Aan het Muljibhai Patel Urological Hospital in Gujarat, India, hebben ze veel ervaring met 'koraalstenen': zeer grote nierstenen, meestal struvietstenen, die eruit zien als een gewei. Deze stenen hebben scherpe randen en punten, wat maakt dat ze sneller schade veroorzaken dan andere soorten nierstenen. Ook zijn ze hierdoor, en doordat ze zo groot zijn, moeilijker te verwijderen met een kijkoperatie. Urologen in het Henry Ford Hospital in Detroit, VS, hebben recent een techniek ontwikkeld die ze ICE (Intracorporeal Cooling and Extraction) noemen: tijdens een operatie waarbij een tumor van een nier wordt weggesneden koelen ze de nier met koud water met stukjes ijs.

Beide instituten hebben hun kennis gebundeld. Het koelen van de nier met de steriele half-vloeibare ijsmassa maakt dat de nier langer van de bloedtoevoer afgesloten kan zijn zonder dat daardoor schade ontstaat. Dit biedt de mogelijkheid om de koraalstenen minimaal-invasief, met behulp van een operatierobot, te verwijderen. Khurshid Ridwan Ghani, uroloog in het Henry Ford en eerste auteur, hoopt dat de extra tijd voldoende is om lastige stenen als deze in een enkele operatie te verwijderen.

De onderzoekers noemen deze toepassing van ijskoelen en opereren 'robotic anatrophic nephrolithotomy' (RANL). Voor zover zij weten zijn ze de eersten die het hebben uitgevoerd. Tot nu toe bij niet meer dan drie patiënten, maar bij alledrie zonder complicaties.

sterren Gepubliceerd: zondag 01-09-2013
Bron: Journal of Endourology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


IJskoeling geeft meer tijd om lastige niersteen te verwijderen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier