Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IdeeŽn voor meer organen gaan meestal over geld

Door Merel Dercksen 

Redactioneel commentaar

Kort geleden is de behandeling van het burgerinitiatief '2 miljoen handtekeningen' door de Tweede Kamer afgewezen. De Kamer zou zich namelijk korter dan twee jaar geleden al bezig gehouden hebben met de Wet op Orgaandonatie. De aanbieders van de petitie wilden dat het systeem voor postmortale donatie zou veranderen van 'niemand is donor tenzij hij er expliciet voor kiest' in 'iedereen is donor tenzij hij aangeeft het niet te willen'.

Omdat het initiatief om 'administratieve redenen' werd afgewezen en de huidige regering er sowieso niet aan wil, is de kans op een dergelijke systeemswijziging nu vrijwel verkeken. Van alle kanten duiken er nu dan ook mensen op die andere manieren aandragen om het aantal donoren te verhogen. De voorstellen zijn over het algemeen niet nieuw, maar worden wel opnieuw in de actualiteit gebracht.

De afgelopen weken was prof.dr. Andries Hoitsma (UMC St Radboud) de eerste die levende nierdonoren een vergoeding wilde geven. Hij dacht aan een bedrag van 50.000 euro, grofweg de prijs die je op de zwarte markt betaalt, en toevallig ook het bedrag dat geslaagd getransplanteerde nierpatiŽnten per jaar minder kosten dan dialyserenden.

Daarna kwamen twee economen van de Erasmus Universiteit, die in hun oplossing de nadruk legden op postmortale donatie. Zij pleitten voor een derde systeem, dat niet uitgaat van een veronderstelde registratie, maar mensen verplicht een keuze te maken. Toen verscheen onder veel publicitair geweld het boek 'Nier te koop, baarmoeder te huur' van twee onderzoeksters van het Rathenau Instituut.

En nu kunnen hier nog drie, eveneens uit Rotterdam afkomstige, wetenschappers aan toegevoegd worden. Gert van Dijk, Frederike Ambagtsheer en Willem Weimar hebben een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Medisch Contact. Onder de kop 'Wet tegen orgaanhandel is dode letter' stellen zij eerst dat de strafbaarheid van orgaanhandel, zoals die in Nederland bestaat, niet tot gevolg heeft dat er geen organen - meestal in het buitenland - gekocht worden. De handhaving van de wetten die handel moeten voorkomen, zowel hier als in de aanbiedende landen, is namelijk onvoldoende. En een waterdichte controle is ook praktisch onmogelijk, verwachten ze.

Als oplossing voor het orgaantekort, dat handel in de hand werkt, zien ook zij een vergoeding voor levende donoren. Maar dan liever niet contant en in een keer, om op die manier de mensen die alleen doneren omdat ze in acute geldnood zitten, eruit te filteren.

Hoewel al deze systemen haken en ogen kennen, en er ook ethische bezwaren tegen in gebracht kunnen worden, lijken er voldoende alternatieven voor het huidige beleid te bestaan. In elk geval bieden die alternatieven reŽel uitzicht op meer donororganen dan er nu beschikbaar zijn. Wanneer de regering inziet dat niet geschoten altijd mis is en dat er op dit moment in ieder geval niet vanzelf een einde aan het orgaantekort gaat komen, is ze heel misschien bereid te luisteren naar ideeŽn van mensen die bij de problematiek betrokken zijn. In dat geval hebben de beleidsmakers van VWS meteen een aardige besparingspost gevonden.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-03-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Lia Grooters, Soest
    29-06-2012 17:21

    Kom vandaag pas voor het eerst op uw website en zag dit artikel. Als nierpatient heb ik mij vaak afgevraagd wat het bezwaar is tegen de 'methode' iedereen donor tenzij je bezwaar maakt. Ik begrijp dat dat in Spanje wel geldt en dat de wachttijd op een nieuwe nier daar op ongeveer een half jaar ligt. Dat zou toch enorm veel geld schelen als nierpatient niet zo lang hoeven te dialyseren? Of is dit te eenvoudig gedacht?
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier