Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Huisartsen constateren meer nierziekten, maar waardoor komt dat eigenlijk?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Een landelijk zelftestprogramma op eiwit in de urine heeft geresulteerd in een toenemend aantal nieuw gediagnosticeerde nierziekten en klachten in het jaar na het programma. De hoogste risico's werden gevonden bij patiënten zonder risicofactoren voor nierziekten.'

Dit is de conclusie van een onderzoek van een aantal Nederlandse wetenschappers naar de door de Nierstichting hevig gepropageerde en via de huisartsenpraktijken in het veld gebrachte 'Niercheck'. De Niercheck was in feite een eenvoudige albustick waarmee mensen zelf konden constateren of ze aan eiwitverlies leden.

De onderzoekers keken naar de periode van een jaar voorafgaand aan, tot en met een jaar na de weken waarin de Niercheck in de publiciteit was. Dat was gedurende 10 weken aan het eind van 2006. En wat constateren de wetenschappers? In 2007 werden er meer nierziekten geconstateerd dan in het jaar voor de Niercheck! Bijgaande grafiek moet hun bevindingen ondersteunen.

Maar wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Kan de stijging niet net zo goed veroorzaakt zijn door meer diabetes en meer obesitas onder de bevolking? En hoe zag de grafiek er uit vóór 2006? Was in de periode 2000-2005 niet net zo goed sprake van een stijging? Stijgt het aantal dialysepatiënten bijvoorbeeld niet al een hele poos? Niercheck of geen Niercheck? En is de stijging wel statistisch significant? 

En dan, als er dan zoveel meer nierzieken zijn gediagnosticeerd en mensen onrustig gemaakt door een zelftest; hebben die daar dan baat bij gehad? Zijn ze daardoor beter behandeld? Leven ze misschien langer of hebben ze een fijner leven dankzij de steeds terugkerende controles?

Een onderzoek kortom, dat meer vragen dan antwoorden oplevert. Het NIVEL doet een mailtje uit naar het ANP en dat maakt er een mooi persbericht van. Waarom en waarover, dat weet eigenlijk niemand.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-10-2011
Bron: Biomed Central | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A.J. Pouw, Den Haag
    06-10-2011 17:57

    Interessant artikel. Mijn huisarts heeft omstreeks 2006 niet geconstateerd dat er problemen met de nieren konden zijn terwijl ik al jaren klachten had. Ook heb ik gelezen dat meer huisartsen niet op de hoogte zijn om nierproblemen te duiden. Ik ben ernstig ziek geworden en halsoverkop naar het ziekenhuis moeten gaan. Daarna zeker 2 jaar ziek, onderzoek, behandeling en medicatie. Nu is het gestabiliseerd na een uitstekende behandeling van een nefroloog. Nog steeds vraag ik mij af of huisartsen genoeg over nierproblemen weten. Erg goed dat mensen dit bij zichzelf konden meten.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier