Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hormoontherapie na menopauze zorgt voor nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Gezonde vrouwen die hormoonpillen slikken na de menopauze, hebben een aanzienlijk grotere kans op nierstenen. Het aantal problemen door het gebruik van oestrogenen om menopausale klachten te verminderen neemt daarmee weer toe.

De onderzoekers volgden 24.000 postmenopausale vrouwen die hormonen of placebo's slikten. De vrouwen de de echte pillen gebruikten bleken een 21 procent grotere kans op nierstenen te hebben binnen een periode van vijf jaar. Normaal ontwikkelt ongeveer 6 procent van de vrouwen na de menopauze nierstenen.

Volgens onderzoeksleider Naim Maalouf is dit alweer een reden af te zien van een dergelijke therapie. Vrouwen die hormonen gebruiken om opvliegers en andere symptomen van de menopauze te verlichten, zouden meer 'naar het grote plaatje moeten kijken'. De pillen zijn eerder al in verband gebracht met borstkanker, hartaanvallen en beroertes.

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-10-2010
Bron: Archives of Internal Medicine | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier