Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie benoemd

Door Jeroen van Setten 

Dr. J.G.J. (Joost) Hoenderop (1969, Nijmegen) is met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar aan de Medische Faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Moleculaire Nierfysiologie.

De nieren zorgen er onder meer voor dat, waardevol, calcium niet wordt uitgeplast. Joost Hoenderop ontdekte dat poriŽn in de niercellen, zogenaamde calciumkanalen, het calcium weer terug in het lichaam brengen. Hoenderop leidt momenteel een internationale onderzoeksgroep binnen de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud.

Hoenderop studeerde biochemie en moleculaire biologie aan de Hogeschool Gelderland en volgde daarna van 1995 Ė 1996 een speciaal MSc-programma in de biologie. Van 1996 tot 1999 werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Biochemie en Celfysiologie. In 2000 promoveerde hij cum laude op onderzoek naar de moleculaire mechanismen van calciumtransport in de nier.

Dr. Hoenderop is sinds 2006 als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud. In 2006 ontving Hoenderop de prestigieuze European Young Investigator Award (EURYI). Daarnaast ontving hij tal van subsidies van onder andere de Nierstichting en NWO. In 2010 werd hij benoemd tot lid van de Jonge Academie van de KNAW.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 17-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier