Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Honing beschermt nieren tegen kankermedicijn'

Door Merel Dercksen 

Volgens recent onderzoek beschermt honing de nieren tegen de schadelijke effecten van een medicijn tegen kanker. Het is nog niet bij mensen onderzocht.

Cisplatine is een effectief chemotherapeutisch middel dat bij verschillende vormen van kanker wordt ingezet. Helaas is het schadelijk voor de nieren, wat het minder geschikt maakt voor ruime toepassing. Nierschade door cisplatine kan op dit moment niet voorkomen of genezen worden. Amerikaanse en Egyptische wetenschappers hebben onderzocht wat honing kan doen. Ze kwamen op dit idee doordat honing een traditioneel medicijn is voor talloze aandoeningen. Uit moderne onderzoeken lijkt het invloed op onder andere het immuunsysteem te hebben.

De proefdieren uit het onderzoek kregen een week lang honing te eten, toen een dosis cisplatine toegediend en daarna nog drie dagen honing. Ook was er een controlegroep die geen honing kreeg. De nierfunctie van de proefdieren ging als gevolg van de toediening van cisplatine achteruit, maar in de honinggroep was die achteruitgang minder ernstig. Ook de structuur van de nieren zoals die onder de microscoop te zien is, was in deze groep minder aangetast. Tot slot lijkt honing ook in dit onderzoek ontstekingsgerelateerde negatieve effecten van cisplatine te verminderen.

De onderzoekers stellen dat honing de nieren beschermt tegen schade door cisplatine, onder andere door het onderdrukken van ontstekingsverschijnselen. Het is altijd de vraag of de resultaten van onderzoeken als deze, die meestal op ratten worden uitgevoerd, te vertalen zijn naar mensen. Vaak is het ook zo dat de in het onderzoek gebruikte dosis niet in de dagelijkse praktijk haalbaar zou zijn. Dat laatste valt in dit geval mee: verschillende onderzoeken die recent gepubliceerd zijn hanteren hoeveelheden honing van 20 tot 500 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Voor een mens van 70 kilo zou dat neerkomen op maximaal 35 gram honing, ongeveer drie eetlepels.

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-06-2015
Bron: Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  24-06-2015 13:26

  Manuka honing is een van de meest onderzochte soorten honing en schijnt inderdaad krachtig te zijn. Een andere soort die in dit soort studies steeds meer toegepast wordt is de Maleisische Tualang honing.

 • W.van Daal, Haps
  24-06-2015 10:45

  Haal de honing dan wel bij een kleine imker, dan weet je zeker dat je echte bijenhoning hebt zonder toevoegingen en dat deze niet bovenmatig verhit is. Verhitting boven 40 graden maakt dat de honing zijn geneeskracht verliest. dus geen goedkope honing uit de supermarkt nemen.

 • de jong, enschede
  24-06-2015 08:14

  is er nog een bepaalde soort honing dat je moet gebruiken ? omdat niet alle soorten honing zuiver zijn, ik heb gelezen dat manuka honing in veel opzichten een goede honing is (ook gecertificeerd)
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


'Honing beschermt nieren tegen kankermedicijn'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier