Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Honing beschermt nieren tegen kankermedicijn'

Door Merel Dercksen 

Volgens recent onderzoek beschermt honing de nieren tegen de schadelijke effecten van een medicijn tegen kanker. Het is nog niet bij mensen onderzocht.

Cisplatine is een effectief chemotherapeutisch middel dat bij verschillende vormen van kanker wordt ingezet. Helaas is het schadelijk voor de nieren, wat het minder geschikt maakt voor ruime toepassing. Nierschade door cisplatine kan op dit moment niet voorkomen of genezen worden. Amerikaanse en Egyptische wetenschappers hebben onderzocht wat honing kan doen. Ze kwamen op dit idee doordat honing een traditioneel medicijn is voor talloze aandoeningen. Uit moderne onderzoeken lijkt het invloed op onder andere het immuunsysteem te hebben.

De proefdieren uit het onderzoek kregen een week lang honing te eten, toen een dosis cisplatine toegediend en daarna nog drie dagen honing. Ook was er een controlegroep die geen honing kreeg. De nierfunctie van de proefdieren ging als gevolg van de toediening van cisplatine achteruit, maar in de honinggroep was die achteruitgang minder ernstig. Ook de structuur van de nieren zoals die onder de microscoop te zien is, was in deze groep minder aangetast. Tot slot lijkt honing ook in dit onderzoek ontstekingsgerelateerde negatieve effecten van cisplatine te verminderen.

De onderzoekers stellen dat honing de nieren beschermt tegen schade door cisplatine, onder andere door het onderdrukken van ontstekingsverschijnselen. Het is altijd de vraag of de resultaten van onderzoeken als deze, die meestal op ratten worden uitgevoerd, te vertalen zijn naar mensen. Vaak is het ook zo dat de in het onderzoek gebruikte dosis niet in de dagelijkse praktijk haalbaar zou zijn. Dat laatste valt in dit geval mee: verschillende onderzoeken die recent gepubliceerd zijn hanteren hoeveelheden honing van 20 tot 500 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Voor een mens van 70 kilo zou dat neerkomen op maximaal 35 gram honing, ongeveer drie eetlepels.

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-06-2015
Bron: Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  24-06-2015 13:26

  Manuka honing is een van de meest onderzochte soorten honing en schijnt inderdaad krachtig te zijn. Een andere soort die in dit soort studies steeds meer toegepast wordt is de Maleisische Tualang honing.

 • W.van Daal, Haps
  24-06-2015 10:45

  Haal de honing dan wel bij een kleine imker, dan weet je zeker dat je echte bijenhoning hebt zonder toevoegingen en dat deze niet bovenmatig verhit is. Verhitting boven 40 graden maakt dat de honing zijn geneeskracht verliest. dus geen goedkope honing uit de supermarkt nemen.

 • de jong, enschede
  24-06-2015 08:14

  is er nog een bepaalde soort honing dat je moet gebruiken ? omdat niet alle soorten honing zuiver zijn, ik heb gelezen dat manuka honing in veel opzichten een goede honing is (ook gecertificeerd)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


'Honing beschermt nieren tegen kankermedicijn'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier