Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoe goed het was en hoe lang

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

We zijn weer op honk. Maar dat wist u al. Met een auto afgeladen met goede gaven blijft echter de Nederlandse smaak nog lang in de papillen rondzingen: Arnhemse meisjes, Friese drabbelkoeken, Utrechtse sprits, Bitterkoekjes, gemberkoek, Haagse hopjes, Zwolse balletjes, Boeren brandnetelkaas, Rode Edammer, Friese nagelkaas, Amersfoorts bier, Coevordense wijn, Beeren- en Beerinnenburg van het Kleinzand in Sneek; om een indrukje te geven.

Jaagt me natuurlijk over mijn streefgewicht, maar wèl lekker! En dan vergeet ik nog bijna de manden en bakjes met ook nu nog steeds bloeiende planten. Zeven weken Nederland aan één stuk was té aangenaam lang. Omdat we niet 'alles' hadden kunnen doen was er nog een week bijgeboekt. Het gevoel dat je huis in Frankrijk staat werd stevig ondergraven door die eindeloze Nederlandse zon. Zelfs je Frans zakt dan een beetje weg.

Nederland beviel, van half april tot begin juni, uitstekend; alleen al vanwege die strak blauwe hemel (speciaal meegebracht van de Côte d' Azur). En dan was er nog het bezoek van familie en vrienden; plus enkele feesten.

Het weerbericht noemde onze vakantieplek - voor een vakantieganger - regelmatig beter dan 'ons zonnige' Zuiden. Dus wat wil je nog meer. Dat Zonnige Zuiden was bij terugkomst wel aanmerkelijk groener dan normaal begin juni: 'goed voor de rosé'!

Op het terras van de Oranjerie in Doorn

Oh, ik heb ook nog gedialyseerd. Ook dit beviel mij uitstekend; nou ja, relatief dan hè, zoals u begrijpt. Je bent ook altijd wat onzeker over dat 'andere' onbekende dialysecentrum; zoiets weten wij ook heel goed als we Nederlanders uitnodigen om te komen dialyseren 'in dit land met die moeilijke taal'. Als ervaringsdeskundigen en vaste bezoekers van SERENA, bieden wij daarom hierbij graag alle hulp en steun.

De dialyse in MEANDER was hetzelfde als in SERENA maar heel anders.


Als ik mijn impressies eenvoudig samenvat, dan is MEANDER goed en gezellig en SERENA strikt medisch, maar ook Frans vriendelijk hoor.

De aanvangstijden waren veel flexibeler dan ik gewend ben: men kwam op verschillende (waarschijnlijk afgesproken) tijden binnen. Het MEANDER-dialysecentrum bestaat - naast een paar ruimtes voor bijzondere(?) patiënten - eigenlijk uit één grote open zaal die ik min of meer geheel kon overzien.

Ad dialyseert in Meander MC

De 'tandartsenstoelen' stonden zodanig gerangschikt dat ik een overbuurman had, een zij-buurvrouw en -buurman en bovendien nog zicht op andere collega-dialyseconsumenten.

En vooral het verplegend en verzorgend personeel, dat mij bovendien verzekerde 'dat ik ook in de toekomst welkom zou zijn', maakte MEANDER voor mij een gastvrij en gezellig centrum.
Met graagte heb ik er visitekaartjes uitgedeeld met de uitnodiging: 'als je in de buurt bent, één telefoontje en de rosé staat koud'.

Op vrijdagmiddag 20 mei heb ik er zelfs - overigens niet speciaal vanwege die gezelligheid - onze vijfentwintigste huwelijksverjaardag gevierd (wél eerst 's morgens met Nanny in de Oranjerie van Huize Doorn - van Kaizer Wilhelm - een voorschotje genomen op ons grote feest van de twee-en-twintigste).

Een ander gezelligheids-aspect, maar tevens verschil met Frankrijk, was de bezoekregeling. In MEANDER heb ik verschillende keren familie, vrienden, redacteurs-echtparen en dergelijke aan mijn stoel mogen ontvangen. Zulks is in SERENA écht ondénkbaar: geen onbevoegde of chauffeur komt tijdens de dialyse in de medische ruimte.

Langzaamaan voelen we ons mede dankzij het 'fête de la musique', onze vrienden hier, een ontbijtje aan zee en een 'salade chèvre chaud' op een terrasje weer enigszins in Taradeau geland. (Er volgt nog wel meer)

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 25-06-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier