Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

HIV van levende donor meegetransplanteerd met nier

Door Merel Dercksen 

Een Amerikaanse die mťt een nier het HIV-virus kreeg getransplanteerd, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ziekenhuis. De nier kwam van een levende donor, een familielid dat geen idee had drager van het HIV-virus te zijn. Maar het transplanterende ziekenhuis wist dat wel. Volgens een woordvoerder is aan de gebruikelijke zorgstandaarden voldaan.

DialysepatiŽnt en voormalig model Karen Cruz (55) kreeg enkele jaren geleden een nier aangeboden van een familielid. De gebruikelijke onderzoeken volgden. Op 24 augustus 2007 testte de donor postitief op HIV. Ondanks dat, werd de transplantatie vijf dagen later doorgezet, zonder dat Cruz of de donor van de testresultaten op de hoogte was gesteld. Afgelopen jaar bleek ook Cruz besmet te zijn met HIV. Het virus geeft bij getransplanteerden veel meer klachten door de afweeronderdrukkende medicijnen die zij slikken. Cruz zegt dan ook: 'Iedere dialysepatiŽnt droomt van een nieuwe nier. Maar sinds ik geopereerd ben, heb ik nog geen dag van mijn nieuwe leven kunnen genieten, zo ziek ben ik ervan geworden.'

Cruz en haar advocaat zijn ervan overtuigd, dat haar HIV-besmetting het gevolg is van de transplantatie en ze hebben het ziekenhuis aangeklaagd. Lee Memorial Health Systems, waar het ziekenhuis onder valt, stelt dat 'ondanks de beschuldigingen, de verleende diensten passend en toereikend waren en voldeden aan de zorgstandaarden.'

Karen Cruz hoopt dat door de rechtszaak, transplantaties veiliger worden. En dat het ziekenhuis haar medische rekeningen moet betalen. De overheid kent een vergoedingensysteem bij bewezen fouten van een ziekenhuis, maar dat gaat tot 100.000 dollar per slachtoffer. De kosten die Cruz zal moeten maken om haar HIV te laten behandelen, zullen in de toekomst veel hoger oplopen.

sterren Gepubliceerd: zondag 27-06-2010
Bron: 2news | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier