Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het MRSA-protocol bijgesteld?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Met vreugde dacht ik kennis te nemen van de publicatie in het januarinummer van het tijdschrift 'Nurse': 'gebaseerd op voortschrijdend inzicht, zijn de strenge maatregelen bij een verdenking op een MRSA-besmetting verlicht'. Er bestaan namelijk sneltesten. Maar mij resten toch nog vragen die voorlopig de vreugde temperen..

Wat genoemd inzicht omvat maakte dít verhaal niet duidelijk. Naar ik hoop overlapt het het Franse inzicht dat strikte hygiëne hét antwoord is op de vrees voor (kruis)besmetting: het opzadelen van de ene patiënt met de 'gasten' van de andere. In SERENA geldt tussen de verschillende patiënten een streng 'geregelde' desinfectie van de handen, tijdig wisselen van steriele handschoenen, steriele wegwerp-schorten, mondkapjes en minimaal dagelijks schone (wegwerp)-werkkleding.

Verder worden na iedere dialyse-seance de kussenslopen en matrasovertrekken weggegooid en de machines, matrassen en kussens chemisch of met stoom gedesinfecteerd: een knappe staphylococ die daar nog langsheen komt.

En zo blijkt er dus ontzèèèttend weinig kans op die gevreesde kruisbesmetting. SERENA is inmiddels bijna achttien jaar in bedrijf en in al die tijd heeft er nog nooit zo'n 'cadeau-infectie' plaatsgevonden, terwijl alle patiënten gewoon 'op zaal' worden behandeld.

Maar intussen knaagt bij mij nog een zinsnede: 'Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen kunnen geen sneltesten op MRSA worden uitgevoerd. Zolang de uitslag van deze testen niet bekend is dienen de basis hygiënevoorschriften door het personeel te worden gehandhaafd. Zijn die strenger of 'losser' dan gebruikelijk?

Ik betrek dit alles opeens op mijzelf, want volgend jaar (u las dat al via Nanny) hopen wij te genieten van een achttiental dialyses in Amersfoort.


Ik ben behoorlijk blij met MEANDER, waar wij inmiddels goede contacten mee hebben.
Men accepteert daar onder andere een (verse) Franse verklaring dat ik MRSA-vrij ben; hetgeen tot op heden klopt.

Deze toezegging doet mij daarom danig deugd omdat, ook tijdelijk, dialyseren in een quarantaine-hok - waar alle besmettingen bijeen worden gejaagd - míj enorme schrik aanjaagt: Ga ik er 'schoon' in en kom ik er besmet weer uit?

Over enige maanden zal nader onderzoek mijn 'MRSA-vrij status' moeten bevestigen: 'resultaten van dit moment geven namelijk geen garantie voor de toekomst'.
Wij mensen komen, waar ook ter wereld, regelmatig in contact met soms ogenschijnlijk 'schone' medemensen.

Insiders weten goed dat ook Nederlanders vol kunnen zitten met deze 'ziekenhuis-bacterie', zelfs als ze nooit de grens zijn over geweest, laat staan dat ze in den vreemde in een hospitaal zijn verzeild geraakt. Moet dus iedereen worden getest?

Als je ze in een ziekenhuis - waar toch hygiënisch wordt gewerkt nietwaar - van elkaar kunt oplopen, dan kan zulks zeker 'in het wild'. Een hand van je buurman of geliefde bijvoorbeeld, volstaat soms al. Want om zulk 'jattenwerk' gaat het juist. Ziekenhuisbacteriën hebben geen vleugeltjes, ze kiezen hooguit het luchtruim als ze eventueel worden rond gehoest, of dwarrelen rond via een ventilatiesysteem. Dus hand voor je mond en daarna eerst handen reinigen!

Natuurlijk is een infectie met deze Methycilline-Resistente-Staphylococcus-Aureus een ramp, omdat daar automatisch weinig kruid tegen is gewassen, maar duchtige desinfectie en hygiëne maakt ze kansloos. Dus!

Veel hygiëne en gezondheid gewenst in het nieuwe jaar,

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-01-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier