Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het hele leven is oneerlijk

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel 

Terwijl je overal leest dat Facebook de ware mens niet toont, je ziet alleen de bewust opgetrokken positieve façade, zijn er ook mensen die hun problemen juist delen. Ze hopen op een oplossing vanuit de kring van 'vrienden'. En dat zijn er om te beginnen vaak al honderden. Maar al die vrienden hebben natuurlijk ook weer vrienden, waardoor de reikwijdte van een bericht enorm kan zijn.

Erardo Kea uit Almere plaatste zijn innige wens een donornier te mogen ontvangen op Facebook. Hij deelde die wens met iedereen en het resultaat mocht er zijn. Volgens Kea waren er binnen vier dagen wel 35 mensen bereid aan de, voor hun soms volslagen onbekende, Kea een nier af te staan. Voorwaar geen gering resultaat.

Natuurlijk is het maar helemaal de vraag of het werkelijk tot een donatie gaat komen. De mevrouw uit Limburg met wie Kea in zee zegt te willen gaan, kan om allerlei redenen afvallen. Zeker niet in de laatste plaats omdat ze, naarmate de procedure voortschrijdt, doorkrijgt dat het niet zoiets is als even een buisje bloed laten prikken.

Maar erg oneerlijk is het allemaal niet. Want mocht het doorgaan, dan betekent dat alvast één persoon minder op de wachtlijst en 34 potentiële donoren voor anderen. En een schoonheidswedstrijd is het ook niet. Nog even daargelaten dat Erardo Kea er niet direct uitziet als een jonge God met een sixpack, moeten we niet vergeten dat het hele leven oneerlijk is als je het op de keper beschouwt.

De mooiste mensen krijgen de beste banen en uit onderzoek blijkt zelfs dat aantrekkelijke mensen bij hetzelfde werk meer verdienen. En dat helpt niet eens om een wachtlijst te verkorten.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-03-2014 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »


Het hele leven is oneerlijk

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier