Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Het grootste bezwaar tegen Actieve Donorregistratie

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het grootste bezwaar dat onze demissionaire minister van Volksgezondheid tegen een Actief Donor Registratiesysteem heeft is, dat het mogelijk is dat mensen orgaandonor worden zonder dat ze daar bewust 'ja' tegen gezegd hebben. En dat de nabestaanden dat dan ook niet zeker weten. Volgens Klink reden om een dergelijk systeem nooit in te voeren.

Met zijn rigide standpunt steunt hij in feite de volksstammen mensen die om het hardst roepen dat 'de integriteit van hun lichaam wordt aangetast', dat 'die dokters met hun tengels van mijn lijf moeten afblijven als ik dood ben' en dat 'ze je eerder dood laten gaan als je als donor geregistreerd staat'.

Het wonderlijke is dat een christendemocraat hier de meest individuele vorm van individualisme, om niet te zeggen egocentrisme, predikt, terwijl de bijbel een heel andere taal spreekt. De kernboodschap van de bijbel is toch die van naastenliefde en solidariteit. Solidariteit tussen God en de mensen en solidariteit tussen de mensen onderling. Daarover bestaat onder theologen in ieder geval geen twijfel.

Maar de overheid dringt wel op alle mogelijke manieren steeds verder de persoonlijke levenssfeer binnen, met de oprechte steun van diezelfde minister Klink. Onder het mom van solidariteit. Want, wat ooit begon met het heffen van belasting, toch ook een greep in je hoogst persoonlijke portemonnee, is nu al uitgemond in een EPD, vingerafdrukken van iedereen in een centrale database en, de natte droom van elke dictator, met behulp van OV-Chipkaart en rekeningrijdkastjes een perfect inzicht in ieders bewegingen door het hele land.

Waarom zou dat nu allemaal wel mogen, moeten zelfs, en mag het afdwingen van enige solidariteit, waartegen nota bene zonder moeite door de betrokkenen nee kan worden gezegd, niet?

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-02-2010 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Wil KŲrver, Sittard
  20-09-2016 19:17

  Als ze zo begaan zijn met onze gezondheid waarom verkopen ze dan nog steeds sigaretten en alchohol en stoppen ze onze voedingsmiddelen vol met rotzooi die onze organen aantasten zoals aspertaan en besproeien ze ons bijna dagelijks met chemtrails.
  Het lijkt errop dat als er geld mee te verdienen is je niet meer integer hoeft te zijn, en nou willen ze zich als de redder voordoen, de mensen die dit soort fratsen verzinnen zijn de grootste hypocrieten die over de rug van anderen zogenaamd goed willen doen.

 • Elise, Amsterdam
  06-02-2013 11:53

  Laat men eens open zijn over wat transplantatie voor gevolgen kan hebben en informeer toekomstige ontvangers hierover! Dat je nl zeer besmettelijke dodelijke ziektes van je donororgaan kan krijgen; want daar wordt niet op getest! En weet je hoeveel donororganen er worden weggegooid omdat transplantatie GEEN voorrang heeft op reguliere operaties; bv een geplande neuscorrectie e.d. gaan voor; hierdoor sterven vele donororganen af en worden als oude broodjes weggegooid! Tenslotte; tegen het EPD kon je 2 jaar geleden al TEGEN laten registreren; kostte wat moeite, maar ja dat is de overheid hŤ! Dus niets gaat verder vanzelf hoor en ik blijf graag ZELF baas over mijn lijf, ook na mijn dood is er geen enkel familielid die anders kan beslissen dan wat IK heb laten registreren. Zou toch van de gekke zijn v an iedereen zomaar toekomstige moordenaars/ziekteverwekkers te maken zonder dat je daar wat over te zeggen hebt?

 • wim feiken, winschoten
  21-02-2010 12:58

  en ik maar altijd denken dat die meneer K. Link heette!!! enfin, sinds zaterdag is
  ie gelukkig demissionair. Laten we nu een goeie kiezen
  wim feiken, sinds 22 aug 2009 gelukkige bezitter van een nieuwe nier

 • Na regen komt...
  21-02-2010 12:30

  Heel het registratie systeem van wel/niet donorschap donor te zijn, is geheel nog op stoffelijk noch geestelijk onbewustzijn men denkt door onbewustzijn dat ze afhankelijk zijn van een donor van een levende of donororgaan, maar waarom daarbuiten zoeken, als het genezende kracht innerlijk in jezelf leeft??? Men is nog onbewust. En het actieve donorregistratie systeem zal ook op oorzaak & gevolg baseerd zijn met gevolgen van dien! Transplantatie is ook niet altijd roze kleuren manenschijn, ik ben het er dan mee eens met de Minister, zoals de oude stammen zeggen, de mens is er niet voorgeschapen, gemaakt om er zo van alles erin te stoppen en te snijden vanuit nature bezien.
  Al die afstotingsmedicatie die je krijgt met een orgaandonatie is ook nog op onbewustzijn gebaseerd, je wordt in feite gewoon weg geestelijk gemanipuleerd en mensen de zwakkeren onder worden daar de dupe van omdat ze daar misbruik van maken, je wordt zo geestelijk gemanipuleerd.

 • CDA in spe, Den Haag
  20-02-2010 16:03

  Laten we het is omdraaien. Het is feit dat de meeste mensen wel donor willen zijn maar helaas niet registreren. Bij overlijden beslissen de nabestaande in 70% van de gevallen geleid door emotie en in verwarring NEE. Wordt er in dit geval niet een grotere fout gemaakt? Men was van plan iemand een beter leven te geven.
  Hiernaast zou het kunnen dat iemand bij Actieve Donor Registratie vergeet na drie aanschrijvingen en in de rest van zijn leven er een NEE van te maken met een simpele handeling. Ook in gesprekken met zijn omgeving niks heeft aangeven zodat zij niet ingrijpen. Dan is de kans nog klein dat hij als donor in aanmerking komt, dit zijn er namelijk maar enkelen. Toch kan dit gebeuren. Maar waar gebeuren fouten niet! (Overheid, Bedrijven, op de beurs, in ziekenhuizen, de belastingdienst in een vliegtuig of een keer door rood rijden, de gordel niet om hebben,etc.) Moeten we al deze zaken niet doen van het CDA of niet proberen te regelen. Er staan 1200 mensen op de wachtlijst en




Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier